Onzekerheid over schade pesticiden

Onzekerheid over schade pesticiden
vr, 07/11/2014 - 16:34
Door: jvklinken
0 reacties

De Europese voedselwaakheid heeft te weinig gegevens om wetenschappelijk onderbouwde uitspraken te kunnen doen over de veiligheid van gewasbeschermingsmiddelen voor burgers. Efsa zegt dat de risico's voor omwonenden een blinde vlek vormen  omdat er onvoldoende gegevens over worden verzameld.

Omwonenden

De autoriteit heeft een methode ontwikkeld om de blootstelling aan vast te stellen op een algemeen geldige manier. Het model is dus wel ontwikkeld maar de vereiste gegevens ontbreken. Als die er wel waren, zou de  Efsa voor heel Europa kunnen berekeenen wat de risico’s zijn van blootstelling aan gewasbeschermingsmiddelen, zowel voor  land- en tuinbouwers als voor omwonenden. . 

Parkinson
Er is alle reden om de ontbrekende gegevens te verzamelen want dat de risico's groot zijn, lijkt wel duidelijk. Zo is bekend dat mensen die werken en wonen in bepaalde agrarische gebieden, een sterk verhoogd risico hebben om de ziekte van Parkinsin te ontwikkelen. Daarbij worden met name de chemische gewasbeschermingsmiddelen manebparaquatchlordaanDDTchloorpyrifosdiazinonrotenon en malathion genoemd.

beeld: cmdproduction.weebly.com