Ook oppassen met plastic in lucht

Ook oppassen met plastic in lucht
do, 14/07/2016 - 14:01
Door: jvklinken
0 reacties

Plastic deeltjes die in de lucht zweven, kunnen voor ons allemaal een probleem vormen. Ze kunnen diep in de longen doordringen en ontstekingen veroorzaken.

Tot deze bevinding komen Dick Vethaak en Heather Leslie van kennisinstituut Deltares en Instituut voor Milieuvraagstukken aan de VU.

Melk en honing

Dat plastic afval in onze oceanen, zeeën en rivieren een bedreiging vormen voor de gezondheid van mens en dier, weten we allemaal. “We krijgen steeds meer plastic deeltjes binnen via zeevoedsel, zoals schelp- en schaaldieren”, zegt Vethaak in de Volkskrant. “Aan die deeltjes kunnen giftige stoffen als pcb's en pak's plakken, net als bacteriën die een biofilm op plastic vormen. Maar ook in honing en melk worden fijne plastic deeltjes gevonden.”

 Vorig jaar maakte Vethaak bekend dat hij in Amsterdamse grachten, de Amstel en de haven veel plastic deeltjes had aangetroffen. Die ultrafijne deeltjes zijn vooral afkomstig van bandenslijpsel dat remmende en optrekkende auto's produceren.

Kunstgras 

Naar nu blijkt, worden we ook via de lucht blootgesteld aan fijne plasticdeeltjes. Een van de boosdoeners is het voetbalveld van kunstgras. Die komen er steeds meer. Ze worden gemaakt met behulp van gerecycled plastic afval.

Uit dit soort producten komen minuscule deeltjes vrij die bij inademing diep in de longen kunnen doordringen en daar ontstekingen veroorzaken.  De allerkleinste deeltjes, de nanoplastics, kunnen ook celmembranen passeren, in het bloed terechtkomen en onder meer hersenschade en schade aan de placenta opleveren.

Uitgepoept

Peter Hollman van het voedselonderzoeksinstituut Rikilt in Wageningen is voorzichtig over de gezondheidsschade. De meeste micoplastics poep je volgens hem weer uit. Nanoplastics zijn mogelijk verontrustender maar een van de handicaps is dat er (nog) geen methoden zijn om nanoplastics in voedingsmiddelen te detecteren.