Ook 'zuster' leert weinig over voeding

Ook 'zuster' leert weinig over voeding
do, 21/03/2019 - 09:26
Door: jvklinken
0 reacties

Niet alleen artsen maar ook verpleegkundigen en verzorgenden krijgen tijdens de opleiding bitter weinig onderwijs over voeding.

In de zorg voor patiënten en bewoners zijn verpleegkundigen en verzorgenden cruciale schakels. Zij kunnen tijdig ingrijpen bij ondervoeding of ongezonde voeding door aan de bel te trekken bij behandelaars.

Voedingsonderwijs ondergeschoven kindje

Hun kennis op dit gebied is echter pover. Geen wonder. Slechts 0,4 procent van de lessen op de opleidingen voor verpleegkundigen en verzorgenden bestaat uit onderwijs over voeding. Dat is zegge en schrijve 24 uur. Er is nu een onderwijsexpertraad opgericht die verandering in deze situatie moet brengen.

De opleidingen voor verpleegkundigen en verzorgenden erkennen dat er te weinig aandacht wordt gegeven aan voeding. Taken en verantwoordelijkheden rondom voedingszorg zijn echter niet duidelijk en verpleegkundigen voelen zich niet bekwaam om goede voedingszorg te leveren. Zo is (onder)voedingsonderwijs een ondergeschoven kindje geworden.

'Iedereen die beter eet, is eerder beter'

Voorzitter van de onderwijsexpertraad, dr. Marian van der Schueren is in haar nopjes met de steun van het ministerie van VWS. Die heeft toegezegd het project dat voorziet in meer voedingsonderwijs gedurende 1,5 jaar te ondersteunen.

“We hopen dat er zo meer verpleegkundigen en verzorgenden komen die voldoende zijn toegerust om goede ondervoedingszorg te leveren. Want uiteindelijk is iedereen die beter eet, eerder beter”, zegt Van der Schueren.

Beeld: vumc.nl