Op weg naar medicinale komkommers

Op weg naar medicinale komkommers
wo, 03/12/2014 - 23:34
Door: jvklinken
0 reacties

Chinese onderzoekers hebben in samenwerking met de Wageningse onderzoeker  Harro Bouwmeester ontdekt wat de bouwstenen zijn van extreem bittere komkommers. Met de bitterstoffen is het mogelijk tumoren te  onderdrukken.

In Science

De bitterstoffen in komkommer, meloen en pompoen zorgen er niet alleen voor dat de planten minder worden aangevreten, maar zijn ook in staat  tumoren te beteugelen. Harro Bouwmeester bracht met Chinese onderzoekers in kaart hoe de plant die bitterstoffen aanmaakt. Hun onderzoek werd deze week in het internationale tijdschrift Science gepubliceerd..

De onderzoekers van de Chinese Academy of Agricultural Sciences (CAAS) vonden negen genen in komkommer, die een rol spelen bij de ontwikkeling van bitterstoffen in de plant. Bovendien vonden ze twee zogeheten transcriptiefactoren die de aanmaak van de bitterstoffen in de plant reguleren.
Medicinale komkommer
Het is al langer bekend dat bitterstoffen werkzaam zijn tegen kanker. Experts op het gebied van gezonde voeding betreuren het dat door veredeling veel bitterstoffen zijn verdwenen. Bekende voorbeelden zijn radijs en witlof, die tegenwoordig veel minder bitter smaken dan voorheen. 

Dankzij  de nieuwe kennis snappen onderzoekers nu beter hoe komkommers bitterder gemaakt kunnen worden. Dat maakt de weg vrij voor  medicinale komkommers.
beeld: www.kitehigh.nl