Opluchting voor koffieleuten

Opluchting voor koffieleuten
di, 04/06/2019 - 12:07
Door: jvklinken
0 reacties

Koffie stond onder foodies lange tijd in een kwade reuk. Onderzoeken hebben de bezwaren van toen onderuit gehaald. Een nieuwe studie lijkt zelfs alle lichten op groen te zetten maar dat is slechts schijn.  

Het jongste onderzoek laat zien dat maar liefst 25 kopjes per dag nuttigen niet voor een verhoogd risico op hartproblemen zorgt, meldt het AD. De kans op bijvoorbeeld hartaanvallen en beroertes blijkt niet groter te zijn voor de stevige koffiedrinker dan voor iemand die één kop per dag drinkt.

Uit eerdere onderzoeken kwam naar voren dat het drinken van koffie zou zorgen voor een verstijving van de slagaders, waardoor het hart extra belast wordt. Dit verhoogt het risico op hartproblemen en dus werd naar aanleiding van die onderzoeken vaak aangeraden om minder koffie te drinken.

Geen verband tussen koffiedrinken en hartproblemen

Onderzoekers van de Queen Mary Universiteit van Londen (QMUL) laten van dat advies in een  nieuw onderzoek onder zo'n 8000 koffiedrinkers weinig heel. Het verband tussen koffiedrinken en het verstijven van de aders kan op dit moment niet worden aangetoond, zeggen zij.
De duizenden deelnemers aan het onderzoek werden in drie groepen verdeeld. De eerste groep bestond uit mensen die gemiddeld minder dan één kop per dag drinken, de tweede uit mensen die tussen de één en de drie bakjes per dag nuttigen en de laatste uit mensen die per dag meer dan drie kopjes consumeren met een bovengrens 25 kopjes per dag. Uit de resultaten bleek dat er tussen deze groepen geen verschil bestaat wat betreft het risico op hartproblemen.
Let wel: Het gaat hier alleen om de effecten van koffie op het hart. Daarmee is nog niet gezegd dat koffie gezond is. De Voedingsmiddelenlijst (VML) van MMV is hierover zeer genuanceerd. Voor mensen met kanker is koffie volgens de VML geen aanrader. Maar tegelijkertijd valt op te maken dat ons bakje 'leut' geen schadelijke effecten heeft. Of dat ook geldt voor de koffieverslaafden die 25 koppen per dag achterover slaan, is zeer de vraag. 

Beeld: mickeybrowns.com