Oudere, probeer ziekenhuis te mijden!

Oudere, probeer ziekenhuis te mijden!
do, 18/09/2014 - 00:17
Door: jvklinken
0 reacties

Hij lijkt op een garagehouder die zijn klanten aanspoort hun auto zo min mogelijk ter reparatie aan te bieden. Hoe dan ook, hij is wel heel erg eerlijk, directeur Hans Meij van het Amphia Ziekenhuis in Breda. 

"Ga alleen naar een ziekenhuis als het echt niet anders kan, want een opname is slecht voor u. U verliest spiermassa, wordt in een vreemd dagritme gedwongen en loopt kans op infecties", zei  Meij  tegen een zaal vol onthutste senioren.

Leef gezond

Meij sprak op het congres "Aandacht voor Veerkracht" van het Amsterdam Center on Aging. Hoe kunnen ouderen de kwaliteit  verhogen van alle ‘grijze jaren’ die ze erbij hebben gekregen?Daar draaide het om. Het antwoord was helder: leef gezond. 

Maar daarvoor moet je niet in het ziekenhuis zijn, biechtte Meij op. "Het eerste wat mensen daar doen, is hun kleren verwisselen voor een pyjama en op bed gaan liggen. Waarom? Geen idee.’"

Veel liggen

Volgens hem liggen ziekenhuispatiënten gemiddeld 20 uur en lopen ze hooguit één uur per dag. "Dus wij houden u niet in conditie, integendeel. In een week tijd verliest u meer dan 10 procent van uw spiermassa."

Ook voor de aloude rust, reinheid en regelmaat moet je niet in een kliniek zijn. Is het rustig in het ziekenhuis? Nee dus. En voor reinheid moet je ook al thuis zijn.  Regelmaat is er wel, maar dan van het opgelegde soort, met al om half zes de thermometer en de thee. "Ik denk dat het beter voor u is om vast te houden aan uw eigen vertrouwde dagritme."

De Amphia-directeur concludeert dat zorg zoveel mogelijk thuis moet worden geboden en dat het ziekenhuis het laatste redmiddel is. Daarvoor moet de houding van patiënten ten opzichte van artsen  veranderen. "Vroeger was het: 'dokter, wat heb ik?' Nu vraagt u: 'Dokter wat kunt u bieden?' En ik wil graag dat u gaat vragen: 'Dokter, waar kunt u het bieden?"

Een man met een hart, die Hans Meij!

beeld: talesfromtheconspiratum.com