Pakjes en zakjes: Vega's niet in tel

Pakjes en zakjes: Vega's niet in tel
ma, 18/02/2019 - 12:09
Door: jvklinken
0 reacties

Recepten op maaltijdmixen, roerbaksauzen en pakken rijst raden consumenten in bijna 90 procent van de gevallen vlees aan. Dat blijkt uit een steekproef van Wakker Dier, die doe-het-zelf-gerechten analyseerde bij tien supermarktketens.

“Zorgelijk dat deze producten het eten van vlees stimuleren. Daar zijn de dieren de dupe van,” aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier. 

Nederlanders eten ongezond veel vlees; bijna 50 procent meer dan het Voedingscentrum adviseert. Hoewel steeds meer mensen zeggen flexitarisch te zijn, daalt de vleesconsumptie nauwelijks; per dag eten we ruim 150 duizend dieren te veel. De gemaksmixen dragen hieraan bij door extreem vaak vlees voor te schrijven.

Zelden vegetarisch alternatief

Het Voedingscentrum raadt ook aan te matigen met rood vlees, zoals varken en rund. Het is ongezond om van dit vlees meer dan 100 gram per dag te consumeren; dit verhoogt het risico op bijvoorbeeld darm- en longkanker. Toch gaat zeker 40 procent van de rood vleesrecepten over deze limiet heen, zoals het voedingsmerk Patak’s met 250 gram per persoon. Andere merken zijn gematigder maar 350 gram gehakt voor twee à drie personen is toch geen uitzondering. Zo schrijft Conimex babi pangang een halve kilo varkenslappen voor. Het gaat dan om een recept voor drie à vier eters. In de praktijk blijken mensen zich stipt aan die voorschriften te houden, veel stipter dan aan het dringende advues van het Voedingscentrum om de consumptie van rood vlees binnen de perken te houden.

In de recepten wordt volgens Wakker Dier zelden een vegetarisch alternatief aangeboden. Knorr is het enige merk dat bijna altijd een vega-optie op zijn verpakking zet. Slechts acht procent van de maaltijdrecepten is volledig vegetarisch. Hilhorst: “Merkwaardig dat een groot deel van de voedingsfabrikanten vlees nog steeds als norm hanteert. Dat is echt niet meer van deze tijd.”

Diervriendelijk vlees

Wakker Dier onderzocht bij diverse supermarkten 720 producten van zowel A-merken als huismerken. Bij ieder product werd gekeken of dit een vegetarisch, vlees- of visrecept bevatte, en hoeveel gram per persoon werd aanbevolen. Wakker Dier wil dat supermarkten en A-merken hun klanten motiveren om minder en diervriendelijker vlees te eten.