Patiënt gebaat bij chemo met omega-3

Patiënt gebaat bij chemo met omega-3
di, 11/08/2015 - 10:49
Door: jvklinken
0 reacties

Lijnzaadolie, dat wordt gemaakt uit vlas (zie foto), is rijk aan omega-3 vetzuren,

Een onderzoek waarbij omega-3 vetzuren werden toegevoegd aan antikankermedicijnen heeft positieve resultaten opgeleverd. Niet alleen was de behandeling van de ziekte succesvoller maar ook de kwaliteit van leven van de patiënt verbeterde.

Vergevorderd

Wetenschappers van de University Hospital of Leicester in het Verenigd Koninkrijk onderzochten vijftig patiënten met vergevorderde kanker in de pancreas. De patiënten kregen wekelijks 1000 mg gemcitabine. Daarna volgde een inname van 100 gram vetemulsie verrijkt met omega-3 vetzuren gedurende drie weken met daarna een week rust.

Positief

De conclusie van de onderzoekers is dat de deelnemers beter reageerden op de behandeling tegen kanker. Als  positieve resultaten melden ze dat de ziekte niet verder toenam,  dat het volume van de levermetastasen verminderde en dat de kwaliteit van leven steeg.

Gemcitabine is een cytostaticum dat de groei van bepaalde tumoren remt. Van omega-3 vetzuren is uit onderzoek op proefdieren gebleken dat het een antitumor werking heeft. Vette vis en lijnzaadolie staan erom bekend dat ze rijk zijn aan omega 3-vetzuren.  

De studie van de Britse onderzoekers is gepubliceerd in de American Society for Parenteral and Enteral Nutrition (ASPEN).

Beeld: commons.wikimedia.org