Patiënt gebaat bij goede voeding

Patiënt gebaat bij goede voeding
wo, 29/11/2017 - 13:59
Door: jvklinken
1 reacties

Voeding kan bijdragen aan het herstel van patiënten. Het kan zelfs medicatie vervangen bij sommige chronische ziekten.

Dit blijkt uit het decembernummer van Skipr magazine, een blad voor de zorgsector.  Patiënten klagen al heel lang over het smakeloze en soms zelfs vieze eten in ziekenhuizen. Dat voeding van groot belang is voor het herstel van de patiënt, lijkt nog steeds aan verreweg de meeste ziekenhuizen voorbij te gaan.

Lekker hoger op het lijstje dan gezond

Een van de weinige uitzonderingen is het Radboudmc in Nijmegen. Het heeft een nieuw maaltijdconcept ontwikkeld: FoodforCare. Het ziekenhuis schakelde Maison van den Boer in voor het bereiden van het eten, een gegeven waaruit overigens valt af te leiden dat lekker hoger op het verlanglijstje staat dan gezond.

Het concept komt erop neer dat patiënten zes keer per dag een kleine maaltijd krijgen, speciaal aangepast aan hun behoeften. Personeel wordt erin getraind mensen te verleiden om (meer) eten te bestellen.

Dankzij het FoodforCare-concept krijgen patiënten in het Radboudumc meer eiwitten binnen. Dat is omstreden, zeker als het dierlijke eiwitten zijn. Patiënten worden in ieder geval beter in hun energiebehoefte voorzien dan patiënten die drie maaltijden per dag eten.

Ook Valleiziekenhuis steekt nek uit

Een ander ziekenhuis dat de nek uitsteekt, is Gelderse Vallei in Ede. “At your service” heet het project daar. Uit onderzoek van de Alliantie Voeding in de Zorg, een samenwerkingsverband van het Valleiziekenhuis en Wageningen University, blijkt dat patiënten voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen. Ook leidt At your service  tot hogere tevredenheid onder patiënten.

Een ander voordeel van eten dat zoveel mogelijk aansluit op de behoeften van de patiënt is dat er minder verspilling is. Gelderse Vallei en Radboudumc gooiden voorheen ongeveer een derde van het voedsel weg, dit hebben ze teruggebracht tot zo'n 10 procent.

Vers van de boer

Het Westfries Gasthuis in Hoorn is een derde ziekenhuis dat goed bezig is. Het werkt met gezonde, verse en duurzame voeding van de boer een paar kilometer verderop;  Dit levert milieuwinst en gezondheidswinst op, terwijl de extra kosten verwaarloosbaar zijn. Saillant is dat aan dit ziekenhuis de gynaecoloog Cees Renckens was verbonden. Hij is al jaren de drijvende kracht achter de Vereniging tegen de Kwakzalverij. Van gezonde voeding als heilzame bijdrage aanhet herstel van de  patiënt moet hij niets hebben.

Zorgstelsel gericht op ongezondheid

Een obstakel om de focus naar voeding te verleggen is de gerichtheid van het huidige zorgstelsel op ongezondheid en de bestrijding daarvan. De aandacht moet meer verschuiven naar gezondheid en preventie, stellen deskundigen in de kennissynthese van ZonMW.

“Er zijn verschillende partijen die belang hebben bij een samenleving die te dik is; bijvoorbeeld het huidig zorgsysteem regelt financiële vergoeding per patiënt, en alleen als er een geaccepteerde diagnose is. Dit leidt tot onwenselijke (financiële) prikkels. Theoretisch gezien zou dit ook omgedraaid kunnen worden en zouden zorgprofessionals betaald kunnen worden per 'gezonde' persoon in hun praktijk.”

Beeld: anmysite.com

Reacties (1)

48928's picture

48928
2 December 2017

Ik hoop dat er dan ook meer kennis komt voor speciale diëten. Glutenvrij maar ook geen teff meel bv. En meer lastige allergien. (Mijn moeder werd in het ziekenhuis steeds zieker door foute voeding)
Het is een goed begin, hopelijk wordt het landelijk ingevoerd. Ik zou zo'n ziekenhuis zeker kiezen als ik naar een ziekenhuis moest.