Patiënten krijgen eten thuisbezorgd

Patiënten krijgen eten thuisbezorgd
wo, 10/01/2018 - 13:30
Door: jvklinken
0 reacties

Een grote groep patiënten van het Radboudumc in Nijmegen krijgt de maaltijden thuisbezorgd. Verondersteld wordt dat ze zich hierdoor fitter voelen.

Onderzoek moet uitwijzen of dat ook echt zo is. Hieraan doen 440 mensen mee, onder wie kankerpatiënten. Bij de helft worden drie weken lang maaltijden thuisbezorgd, tussen de chemokuren door. Omdat deze patiënten vaak weinig trek hebben, krijgen zij zes kleine porties. Sterke geuren worden gemeden. De andere helft eet thuis wat de pot schaft zodat kan worden gemeten of er verschil is.
 

Misselijk van de geur van gerechten
 

Het onderzoek wordt uitgevoerd door het Radboudumc in opdracht van de Foodforcare Foundation, een stichting die zich bezighoudt met patiëntenvoeding. Samen met medisch specialisten en een ziekenhuiscateraar stemde de stichting  de afgelopen jaren de maaltijden op alle afdelingen in het Radboud af op de wensen van de patiënt.

Aanleiding was de klacht van kankerpatiënten dat ze misselijk werden van de geur van aardappel-vleesgerechten. Toen werd overgegaan op zes kleine porties per dag kregen de patiënten 20 procent meer eiwitten binnen.
 

Ondervoed op eerste opnamedag
 

Foodforcare breidt de service nu ook - bij wijze van proef - uit naar maaltijden aan huis. Patiënten krijgen eiwitrijke maaltijden met veel kwark en peulvruchten, drie weken vóór operatie. Het idee is dat ze sterker het ziekenhuis in gaan en na thuiskomst sneller herstellen. Nu is bijna 20 procent van de patiënten op de eerste opnamedag ondervoed. Dat brengt een groter risico op complicaties en een langere ligduur met zich mee.
Volgens Vera IJmker, promovenda in het Radboudumc en coördinator van het onderzoek, is het doel van het onderzoek niet alleen een betere conditie van de patiënt. ,,Het zou er ook toe kunnen leiden dat patiënten minder klachten ervaren en daardoor minder medicatie hoeven te gebruiken."
Foodforcare hoopt dat het onderzoek de zorgverzekeraars zal overtuigen de maaltijdservice (deels) te vergoeden. Nu besteedt een Nederlander dagelijks gemiddeld vijf euro aan eten. De bezorgservice kost minstens het dubbele.

 

Uitgeput met zak chips op de bank
 

Volgens Ellen Kampman, hoogleraar voeding en ziekte aan de Wageningen University en lid van de Raad van Toezicht van Foodforcare, heeft hoge verwachtingen van de bezorgservice. Volgens haar hebben veel kankerpatiënten geen idee wat ze moeten eten bij thuiskomst. ,,Gerechten die ze gewend waren, lusten ze plots niet meer. De geur van gebraden vlees schijnt bijvoorbeeld vreselijk te zijn na een chemo."

Vaak grijpen kankerpatiënten naar gemakkelijk, vet voedsel, ook door gebrek aan energie. ,,Laatst vertelde een borstkankerpatiënt me dat ze 's avonds vaak uitgeput op de bank ploft met een zak chips. Heel begrijpelijk, maar chips hebben nul voedingswaarde." De bezorgservice kan volgens haar ook helpen mantelzorgers te ontlasten.
 

Service kan leiden tot gezonder eten

Foodforcare richt zich nu op kankerpatiënten die niet meer beter worden, onder wie patiënten met darmkanker. Kampman: ,,Voor hen geldt: hoe kom je die laatste levensfase zo goed mogelijk door? Gezonde voeding kan helpen je fitter te voelen."

De hoogleraar adviseert de bezorgservice in de toekomst op een bredere doelgroep te richten. ,,60 procent van de kankerpatiënten overleeft de ziekte. De maaltijdservice kan voor hen een aanleiding zijn voortaan gezonder te eten."

Beeld: en.wikipedia.org