Pioppi dieet razend populair

Pioppi dieet razend populair
ma, 22/10/2018 - 19:04
Door: jvklinken
0 reacties

"Het Pioppi dieet" is op dit moment het best verkochte boek in Nederland. Is het pioppidieet een hype die net zo snel verdwijnt als dat-ie gekomen is? En is het wel zo nieuw als het lijkt? Niet dus.
Het Pioppidieet is gebaseerd op de voeding en leefstijl van de bewoners van het gelijknamige Zuid-Italiaanse dorpje waar de bevolking met een minimum aan gebreken stokoud wordt. Schrijvers Aseem Malhotra en Donal O’Neill van "Het Pioppi dieet" zijn niet de eersten die beweren de sleutel tot een gezond leven in handen te hebben. Samen met Patricia Schutte van het Voedingscentrum en professor Jaap Seidell van de Vrije Universiteit Amsterdam kijkt het AD naar beroemde diëten die Pioppi voorgingen. Brachten zij wat ze beloofden?

Het Atkins-dieet kan zeker werken, omdat je lichaam minder energie uit koolhydraten binnenkrijgt dan het nodig heeft. Schutte: ,,De kans is wel groot dat je met dit dieet veel slechte, verzadigde vetten binnenkrijgt, omdat het veel producten van dierlijke oorsprong bevat. Door de grote hoeveelheid eiwitten hou je lang een verzadigd gevoel en val je af.’’ Kritische noot: ,,Overdrijf niet, want goede voeding hoort ook goede koolhydraten te bevatten.’’

Montignac: Het combineren van koolhydra­ten en vet op je bord is uit den boze. Met het boek "Ik ben slank want ik eet!" maakt Nederland in 1996 kennis met de Montignac-methode. De Franse bedenker Michel Montignac richt zich niet op calorieën, maar op de snelheid waarmee koolhydraten de bloedsuiker doen stijgen. Langzame’ koolhydraten worden aangeraden .
Montignacs advies bevat veel gezonde producten, zoals groente, fruit, peulvruchten en volkorenproducten. Schutte: ,,Het idee is dat je complexe koolhydraten eet, zoals vezelrijke zetmeelproducten. Volkorenbrood zorgt bijvoorbeeld voor minder schommelingen in je bloedsuiker dan witbrood en verzadigt meer.’’

Sonja Bakker: Met haar eerste boek "Bereik je ideale gewicht!" veroorzaakt ‘dieetgoeroe’ Sonja Bakker in 2005 een sensatie. Duizenden Nederlanders gaan hoopvol ‘sonjabakkeren’ en de eierkoek, beschreven als gezond tussendoortje, bereikt een ongekende populariteit. Wie zich aan de recepten in Bakkers boek houdt, krijgt per dag ongeveer de helft van de aangeraden hoeveelheid calorieën binnen.

De caloriearme maaltijden van Sonja brengen je kilo’s snel omlaag, maar net als bij veel andere diëten riskeer je volgens de deskundigen na afloop een jojo-effect. Schutte: ,,Je moet toewerken naar een structureel eetpatroon waarbij je alle voedingstoffen binnenkrijgt. Begin daar direct mee, stap voor stap.’’

Verburgh geeft gezond voedingsadvies

In 2013 presenteert de Belgische dokter Kris Verburgh "De voedselzandloper", waarin hij oproept vlees, suiker en snelle koolhydraten zoals brood, aardappelen en pasta te vervangen voor vis, gevogelte, suikervervangers, groente en havermoutpap. Een nieuwe, gezonde levensstijl is belangrijker dan kilo’s kwijtraken.

Jaap Seidell, voedingshoogleraar, oordeelt er positief over. ,,De aanbevelingen van Verburgh kun je samenvatten als een gezond voedingsadvies. Ze komen grotendeels overeen met de (vernieuwde!-MMV) Schijf van Vijf. Het enige dat stoort, zijn de stellige uitspraken in zijn boek. Zo schrijft hij dat drie keer per week fruitsap de kans op Alzheimer met 76 procent verlaagt. Dat soort beweringen kun je niet met wetenschappelijke literatuur onderbouwen.’’

Wat het Pioppidieet betreft : Het is gezond, maar minder nieuw dan het lijkt. Het is een dieet van goede groenten en vetten en weinig suikers en snelle koolhydraten. Bijbehorende leefstijl: 's avonds niet meer eten, vroeg naar bed en vroeg op. 

De ‘voedselrevolutie’ van Pioppi is volgens Seidell een variatie op het welbekende mediterrane dieet. ,,Al sinds de jaren 50 zijn er boeken over de gezondheidsvoordelen van dat dieet. Het Pioppi-dieet is gezond, maar dus beslist niet revolutionair. Toch is dit een prima voedingsadvies, vooral voor mensen met type 2 diabetes en obesitas.”

Zin gekregen in iets mediterraans? Op de site van het AD vind je het recept van pittige citroen-knoflookspaghetti met gamba's (niet-Moermanproef, niet  NTTT, d.w.z. bij kanker).

Beeld: amazon.com

Gerelateerde artikelen in Uitzicht