Plantaardige voeding verbindt blauwe zones

Plantaardige voeding verbindt blauwe zones
do, 15/06/2017 - 14:22
Door: jvklinken
0 reacties

Hoe kan het dat er regio’s in de wereld zijn waar de mensen stokoud worden? Die vraag houdt onderzoekers en journalisten al heel lang bezig. Plantaardige voeding lijkt het sleutelwoord.

Zonder kanker en dementie

Er zijn vijf regio’s in de wereld waar opvallend veel mensen 100 jaar of ouder worden zonder allerlei aandoeningen als kanker en dementie. Journalist Dan Buettner deed onderzoek naar het verschijnsel in opdracht van het vermaarde tijdschrift Nationaal Geographic. Hij kwam aan het woord in het deze week uitgezonden herhaling van het programma TV-show van Ivo Niehe.

Potje armdrukken

Buettner stond versteld hoe gezond en sterk de mensen waren in de blauwe zones. Een potje armdrukken op Sardinië samen met een 104-jarige verloor hij grandioos.

De gebieden die hij bezocht, zijn gesitueerd in

  • Loma-Linda, Californië
  • Okinawa, een Japans eiland
  • Nicoya op Costa Rica
  • Icaria, een Grieks eiland
  • het Italiaanse eiland Sardinië

Doorwerken tot ze niet meer kunnen

Wat Buettner indertijd opviel, was dat het om warmere gebieden gaat waar de zon veel schijn zodat er geen vitamine D-tekorten optreden. Nog belangrijker is ongetwijfeld dat ze veel verse groenten eten. Op Okinawa blijven de mensen doorwerken tot ze niet meer kunnen en blijven ze bewegen. De bevolking is opvallend vitaal. Als iedereen in het Westen zo zou leven, kon een derde van de kankerafdelingen en veel verpleeghuizen de deuren sluiten.

‘Word veganist’

Aan het woord komt een 101-jarige uit Loma-Linda (Californië) die tot zijn 95ste operaties uitvoerde. In beweging blijven, luidt het devies van deze chirurg-in-ruste. Vooral traplopen noemt hij erg gezond. Verder maait hij zelf het gras, rijdt hij zelf nog auto en gaat hij er regelmatig met zijn vrouw Barbara op uit. Hij heeft nog een welgemeend advies: Word veganist.

Beeld: centrumnatuurlijkwelzijn.nl

Nog geen lid van MMV? WIE NU LID WORDT, KRIJGT €9,95 KORTING OP HET MMV-KOOKBOEK SNEL & GEZOND. Ook ontvangt u als lid 10 keer per jaar ons magazine Uitzicht. Meld u hier aan! Het kookboek bestellen kan hier.

WILT U OP DE HOOGTE BLIJVEN VAN NIEUWE ONTWIKKELINGEN OP HET GEBIED VAN voeding en gezondheid, MELD U DAN AAN VOOR ONZE GRATIS NIEUWSBRIEF.