Plastic borden en tassen in potvis

Plastic borden en tassen in potvis
di, 02/04/2019 - 13:52
Door: jvklinken
0 reacties

Eerst het slechte nieuws over plastic: Italiaanse onderzoekers hebben 22 kilo plastic gevonden in de maag van een dode potvis, die afgelopen week aanspoelde op de kust van Sardinië.

Ook vonden ze een levenloze foetus in de buik. Het internationale World Wide Fund for Nature (WWF), de moederorganisatie van het Nederlandse Wereld Natuur Fonds, zegt dat de maag van de potvis was gevuld met onder meer plastic borden, boodschappentassen en vislijnen.

Volgens een studie van het WWF bestaat 95 procent van het afval in de Middellandse Zee uit plastic. Aan deze zee grenzen veel populaire Italiaanse, Griekse en Spaanse stranden.

Plastic messen, vorken, lepels, eetstokjes en nog veel meer over 2 jaar verboden

En nu het goede nieuws: Plastic wegwerkbestek (messen, vorken, lepels en eetstokjes), wegwerpborden, rietjes, wattenstaafjes, ballonstokjes, oxo-biologisch afbreekbaar plastic, bewaarbakjes en bekers gemaakt van geëxpandeerd polystyreen zijn vanaf 2021 verboden binnen de EU.

Bovendien moeten plastic flessen in 2025 ten minste voor 25 procent uit gerecycled plastic bestaan. Voor 2030 moet dat percentage omhoog naar dertig procent.

Tegen 2029 moeten lidstaten negentig procent van alle plastic flessen inzamelen.

Er is dus hoop.

Beeld: dier-en-natuur.infonu.nl