Poep is hot

Poep is hot
do, 28/12/2017 - 15:51
Door: jvklinken
0 reacties

Poep is hot. Allerlei aandoeningen, zoals aanhoudende diarree en artrose, zouden het tegen poep moeten afleggen. In het buitenland worden poeptransplantaties op steeds grotere schaal uitgevoerd.

Dat kan tot gevaarlijke situaties leiden. Er is nog onvoldoende onderzoek gedaan, waardoor er ook geen richtlijnen zijn. Sommige artsen maar ook leken doen maar wat. Daarvoor waarschuwen wetenschappers in het gezaghebbende tijdschrift Science.

De hype rond poeptransplantaties is al wat langer gaande. Zoals bekend leven in onze darmen miljarden bacteriën. Deze zogeheten darmflora hoort in balans te zijn. De darmen spelen in dat geval een belangrijke rol bij het opbouwen van weerstand tegen ziekten. Als onze darmflora om welke reden dan ook is verstoord, heeft dat gevolgen voor onze weerstand en dus voor onze gezondheid.

Waarom het werkt, is een raadsel

Bij een poeptransplantatie wordt het ongezonde darmmilieu weer hersteld door de gezonde darmflora van een donor. De ontlasting komt via een sonde door de neus of anus in de darmen terecht. Waarom dat werkt, is tot nu toe voor medische wetenschappers een raadsel.

Wie op zoek is naar ervaringsverhalen, kan terecht op deze engelstalige website.  Daar wordt ook uitgelegd hoe u zelf een poeptransplantatie kunt uitvoeren. Dit kan echter gevaarlijk zijn, zo waarschuwt de Nederlandse Donor Feces Bank (NDFB). “De kans dat je ook schadelijke bacteriën binnen krijgt, is levensgroot aanwezig.”

Het feit dat deze organisatie bestaansrecht heeft, zegt genoeg. De NDFB is te vergelijken met een bloedbank maar dan voor ontlasting. Het hanteert strenge onderzoekeisen bij het selecteren van donoren. Niet meer dan vijf procent van de aangemelde donoren wordt geaccepteerd.

De auteurs van het artikel in Science stellen dat poepbanken dezelfde regels moeten gaan hanteren als bloed- en weefselbanken. Bovendien moeten artsen ook de nadelige effecten van zo’n transplantatie gaan rapporteren.

Beeld: menshealth.com

Gerelateerde artikelen in Uitzicht