Poets en sop maar houd maat (I)

Poets en sop maar houd maat (I)
di, 09/05/2017 - 16:28
Door: jvklinken
1 reacties

Reinheid geldt in ons land als een veelgeprezen deugd. Maar hoe rein is rein? Waar eindigt het? En is er ook reinheid die de wijsheid bedriegt? 

Een Amerikaanse tv-persoonlijkheid,die een hekel had aan opruimen, zei ooit: “Ik haat het huishouden. Je maakt de bedden op, doet de afwas en zes maanden later kun je weer opnieuw beginnen.”

Weinig Hollandse vrouwen zullen het haar nazeggen. Ons aanrecht moet schoon zijn, onze badkamer proper en onze plafonds vrij van spinrag.

Aantal allergieën stijgt

Toch is het maar de vraag of opperste reinheid aan te bevelen is, zo opent een artikel in New Scientist de discussie. De liquidatie van allerlei bacteriën kan juist moderne aandoeningen in de hand werken. Neem het feit dat alleen al in Europa naar schatting rond de 150 miljoen mensen last van allergieën hebben en dat aantal stijgt. Over een jaar of tien heeft misschien wel de helft van alle Europeanen een of andere allergie. Met name voedselallergieën komen steeds vaker voor, en dan vooral bij kinderen.

Kinderen op boerderijen gezonder

David Strachan,  de vroegere epidemioloog aan de London School of Hygiene and Tropical Medicine, huldigde de stelling dat wij door een moderne levensstijl, met relatief weinig blootstelling aan viezigheid, als kind minder infecties oplopen en daardoor vaker allergieën ontwikkelen.

Het bewijs? Kinderen die op boerderijen opgroeien, lijken gezonder te zijn. Dat geldt ook voor kinderen die opgroeien in een huishouden met een hond of een kat. Verder vertonen kinderen minder voortekenen van astma als ze in hun eerste levensjaar blootgesteld worden aan deeltjes van katten, muizen en kakkerlakken.

Gezonde mensen dragen een breder scala aan bacteriën bij zich 

We zijn schoner zijn dan goed voor ons is, zegt Sally Bloomfield van de London School of Hygiene and Tropical Medicine.  Dat gaat wel erg kort door de bocht. Onze relatie met bacteriën is complex. Met sommige ervan in aanraking komen is goed voor je, met andere juist helemaal niet. Uitvinden welke wel en niet goed voor je zijn, is niet eenvoudig.

Eén ding is duidelijk - het gaat om de diversiteit. Gezonde mensen blijken over het algemeen een breder scala aan bacteriën bij zich dragen. Een westerse manier van leven lijkt een nadelige effect op deze diversiteit te hebben. Veel ouders zullen nooit  een gevallen snoepje van straat oppakken, schoonzuigen en weer teruggeven aan hun kind. Toch constateerde een onderzoek uit 2013 dat kindertjes van zulke moeders minder snel astma of eczeem krijgen. De organismen in hun speeksel waren anders dan bij peuters van wie de ouders zoiets nooit zouden doen.

'Kwade' bacteriën

Onderzoekers denken dat er via deze weg goedaardige microben van ouder op kind worden doorgegeven en dat dit een beschermend effect heeft. Ook is er nu een verklaring voor de observatie dat wonen op een boerderij allergieën helpt voorkomen – het contact met de bacteriën in boerderijstof onderdrukt onnodige immuunreacties. Waarschijnlijk is het goed voor kinderen om vanaf jonge leeftijd naar buiten te gaan en op de grond te spelen, denken experts. 

We weten niet precies welke bacteriën goed voor ons zijn en waarom, maar welke kwaad kunnen, staat buiten kijf. Microben als het rotavirus en campylobacter zijn veroorzakers van voedselvergiftiging. Ze waren niet alleen rond in slonzige restaurants maar ook in vervuilde huizen. ,

Voedselvergiftiging

Zo’n 50 procent van de Britse kippen is besmet met campylobacter, de meest voorkomende oorzaak van voedselvergiftiging in dit land. Deze bacterie draag je snel over van rauw kippenvlees op je handen of een snijplank. Met dat in het achterhoofd vindt Bloomfield het gevaarlijk om mensen ertoe aan te zetten nalatig te worden met handenwassen en dergelijke.

Dus toch maar extra poetsen en soppen? Nee, zeker niet doorslaan. Vooral antibacteriële handzeep en wasmiddelen kun je maar beter niet gebruiken. Er bestaat namelijk bewijs dat ze bacteriën resistent maken tegen antibacteriële middelen en zelfs tegen antibiotica. 

(deel 1; zie ook deel 2)

Beeld: quora.com

Nog geen lid van MMV? WIE NU LID WORDT, KRIJGT €9,95 KORTING OP HET MMV-KOOKBOEK SNEL & GEZOND. Ook ontvangt u als lid 10 keer per jaar ons magazine Uitzicht. Meld u hier aan! Het kookboek bestellen kan hier.

WILT U OP DE HOOGTE BLIJVEN VAN NIEUWE ONTWIKKELINGEN OP HET GEBIED VAN voeding en gezondheid, MELD U DAN AAN VOOR ONZE GRATIS NIEUWSBRIEF.

Reacties (1)

hansstoop's picture

hansstoop
20 May 2017

Toch fantastisch dat in uitzicht hier al een artikel over geschreven is en wel nr. 8 van 2016!!!!!