Poets en sop maar houd maat (II)

Poets en sop maar houd maat (II)
di, 09/05/2017 - 20:29
Door: jvklinken
0 reacties

Poetsen en soppen: niet overdrijven maar er ook geen smeerboel van maken. Dat is de gulden middenweg waar de wetenschap haar zegen aan geeft. “Gerichte hygiëne” heet dat.

Volgens Sally Bloomfield van de London School of Hygiene and Tropical Medicine is dit al tientallen jaren een beproefde strategie, vooral toegepast in ziekenhuizen en in sectoren als catering, de farmaceutische industrie en de cosmetica

Deurknoppen, lichtschakelaars en de badkamer vaak schoonmaken

Hygiëne is superbelangrijk, benadrukt  Bloomfield. Maar in plaats van te proberen onze hele woning zo steriel mogelijk te houden, hoeven we kwalijke bacteriën alleen maar weg te houden van gevoelige oppervlakken op de juiste momenten.

Deurknoppen, lichtschakelaars en de badkamer moeten vaak worden schoongemaakt. Zeg maar alles wat we vaak aanraken. Tijdens het koken alles steeds grondig schoonmaken is een volgende vuistregel. Vooral snijplanken en keukengerei die in aanraking zijn geweest met rauw vlees en met ongewassen vieze groenten verdienen de volle aandacht. Weet dat we van de bacteriën die op groente zitten net zo goed als van rauwe kip voedselvergiftiging kunnen krijgen.

Het allerbelangrijkste advies is om na het koken, vóór het eten en na elk toiletbezoek je handen te wassen.

Bed  opmaken hoeft al helemaal niet

Het schoonmaken van muren, vloeren en meubels kun je beperken. Je bed opmaken hoeft al helemaal niet . Integendeel.  Vooral als je slecht tegen huisstofmijt kunt, kun je het bed beter opengeslagen laten. Mijten overleven alleen in een vochtige omgeving, dus de dekens ‘s ochtends opengeslagen laten liggen helpt juist om ze in toom te houden.

Contact met aarde een aanrader

Verder lijkt contact met aarde een aanrader. Iedereen die dagelijks de buitenlucht opzoekt, krijgt  tussen de vijftig en zestig milligram aarde binnen. Een extra reden dus om naar buiten te gaan.

Uitkijken is het met schoonmaakmiddelen. Zet na het schoonmaken  met deze middelen even de ramen open.

De vijfsecondenregel (gevallen voeding binnen vijf seconden oprapen) deugt niet. Zodra voedsel ergens mee in aanraking komt, kleven er binnen een seconde bacteriën aan. Mag je het dan nog eten? Als je het hebt laten vallen op een plek waar misschien honden gepoept hebben, beter van niet. Maar als je trots bent op je keukenvloer waar je van kunt eten, dan moet je dat vooral niet nalaten.

Kip niet wassen

  • Fruit en groenten moeten we wassen maar kip niet. Op kip zitten vaak gemene campylobacter-bacteriën; door ‘m te wassen, komen die alleen maar overal in je keuken terecht en dan kunnen ze via je handen toch in je mond terechtkomen. Zorg ervoor dat kip voordat je haar eet door en door gaar is en desinfecteer de oppervlakken waarop je haar hebt klaargemaakt.
  • De afwas afspoelen. Afwasmiddel doodt bacteriën niet – het weekt alleen het vuil los, inclusief de microben, maar die zitten er dan vaak wel nog op. Droog je je borden na het afwassen alleen maar af, dan smeer je die erover heen. Spoel de afwas dus eerst af met liefst flink heet water.
  • Geregeld stofzuigen met een stofzuiger met goed luchtfilter is zeker aan te raden voor mensen met astma, een allergie voor huisstofmijt of voor andere stoffen die in huis rondzwerven.
  • Handen wassen met water en zeep vóór en na het koken, vóór het eten, nadat je naar de wc bent geweest en wanneer je dieren of afval hebt aangeraakt.

Om energie te besparen, sluiten we onze woningen naadloos af

Er is steeds meer bewijs dat de chemische spulletjes waarmee we ons huis schoonmaken kwalijke stoffen bevatten. Je moet dan denken aan luchtverfrissers, shampoo, zeep, geurkaarsen, wasmiddelen en schoonmaakmiddelen.

De bouweisen van moderne woningen verergeren het probleem nog. “Om energie te besparen, sluiten we onze woningen naadloos af”, zegt Stephen Holgate van de universiteit van Southampton. In de meest energiezuinige woningen is het probleem het ergst. “De ventilatie laat te wensen over, zodat er zich chemische stoffen in de lucht en in het huisstof ophopen”.

Deel 1 verscheen gisteren. Dit is 2 en slot.

Beeld: telegraaf.nl

 

Nog geen lid van MMV? WIE NU LID WORDT, KRIJGT €9,95 KORTING OP HET MMV-KOOKBOEK SNEL & GEZOND. Ook ontvangt u als lid 10 keer per jaar ons magazine Uitzicht. Meld u hier aan! Het kookboek bestellen kan hier.

WILT U OP DE HOOGTE BLIJVEN VAN NIEUWE ONTWIKKELINGEN OP HET GEBIED VAN voeding en gezondheid, MELD U DAN AAN VOOR ONZE GRATIS NIEUWSBRIEF.

Gerelateerde artikelen in Uitzicht