Politici nog dol op bier en bitterballen

Politici nog dol op bier en bitterballen
di, 27/11/2018 - 15:59
Door: jvklinken
0 reacties

Wie nog rookt, moet daarmee zo snel mogelijk stoppen en wie graag diep in het glaasje kijkt, is ook aan de beurt. Het kabinet pakt stevig uit met het Preventieakkoord. Maar hoe brengen politici het er zelf af?

Niet best, concludeert de Telegraaf. De honderden politieke profs die zich rond het Binnenhof begeven, zijn volgens de krant nooit langer dan een minuut verwijderd van een ongezonde injectie.

Neem het Kamerrestaurant, waar Kamerleden, hun medewerkers en vertegenwoordigers van de media dagelijks aanschuiven. Faam genieten de broodjes ’Q en Q’ met vlees, kaas en room. Op de warmhoudplaten lonken altijd kroketten. Het wekelijkse overleg van woordvoerders van de ministeries heet niet voor niets het ’kroketoverleg’. Bij afscheidsrecepties van Kamerleden is er altijd volop drank. Niemand die erop let hoeveel glazen bezoekers naar binnen laten glijden. “De borrelhappen bestaan nooit uit wortelen met hummusdip, maar uit Goudse kaas en garnituur uit de frituur.”

Voor zeuren is bij VVD het werkwoord Blokhuizen bedacht

De coalitiepartijen, die toch solidair zouden moeten zijn met CU-staatssecretaris Paul Blokhuis en zijn Preventieakkoord, zijn allerminst voorbeeldig in gezond gedrag. VVD-Kamerlid Thierry Aartsen heeft net zijn gevulde koek weggeslikt, bekent hij terwijl hij de vraag over het preventieakkoord op zich laat inwerken. „Ik weet ook wel dat het ongezond is.” Dat akkoord is best goed, maar zijn ideeën zijn het nu ook weer niet.

De VVD haalt openlijk de schouders op over de opgeheven vinger van het eigen kabinet. “Bier en bitterballen” waren zelfs de lokkertjes voor het tot festival omgevormde partijcongres van afgelopen zaterdag. In de eigen fractievleugel is een rookruimte. Bij de VVD is voor zeuren over eten al het werkwoord “Blokhuizen” bedacht.

Het CDA laat zich voorstaan op liefde voor vlees eten. Landbouwwoordvoerder Jacco Geurts doet zijn collega’s vlees cadeau. Een spindoctor van de partij eet in de Kamer bij voorkeur vettigheid omdat hij dat thuis niet mag.

Niet bij chocolademelk

En dan de partij van Blokhuis zelf, hoe brengt die het er vanaf? Het is nog wennen bij de CU. Op het partijcongres van afgelopen zaterdag kon een ieder de inwendige mensen versterken met kipcorns en saucijzenbroodjes. Daarentegen scoorde de partij op het punt van tabak. Rokers moesten zaterdag met een lampje worden gezocht. Op de afsluitende borrel vloeit dan weer wel ouderwets de alcohol, dit in navolging van voorman Abraham Kuyper aan wie de legendarische uitspraak wordt toegeschreven dat ware gereformeerden niet bij moeders chocolademelk maar bij oude jenever worden grootgebracht.

In de Tweede Kamer krijgen rokers de ruimte. Er brak een aantal jaren geleden zelfs een klein oproer uit vanwege een ruzie tussen de gemeente Den Haag en een nachtwinkel. De hofleverancier van nicotine moest eerder op de avond dicht: een ramp voor politici die tot laat moeten debatteren. Waar veel bedrijven en gemeentehuizen al afscheid hebben genomen van een rookruimte, worden de Binnenhofbewoners nog goed verwend: er zijn nog vier rooksalons in het nationale vergaderpaleis.

Als het aan de plannen van Blokhuis ligt, zullen de rookruimtes in de Tweede Kamer straks hun deuren moeten sluiten. Tot afgrijzen van de verstokte rokers. Zoveel is wel duidelijk.

Beeld: eatingeurope.com