Populaire E-nummers onder verdenking

Populaire E-nummers onder verdenking
di, 13/12/2016 - 21:11
Door: jvklinken
0 reacties

Twee populaire emulgatoren worden in verband gebracht met darmkanker. Het gaat hierbij om twee E-nummers die door de voedingsindustrie worden gebruikt.

Het gaat om de E-nummers E433 en E466. Ze kunnen ontstekingen veroorzaken in de darmen. Die kunnen darmkanker bevorderen.

In muizen

Onderzoekers van de Georgia State University deden onderzoek naar het effect van voedingsemulgatoren in muizen. Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Cancer Research, zo bericht voedselweblog vmt.nl.

Emulgatoren worden in veel bewerkte producten toegevoegd om de houdbaarheid te verlengen en de textuur van een product te verbeteren. Producten waarin ze te vinden zijn, zijn margarine, voorverpakt brood, ijs, mayonaise en snoep.

Drastisch

De dosis die de muizen kregen toegediend, was gebaseerd op hoeveelheden die tegenwoordig in voedingsproducten te vinden zijn. Onderzoekers ontdekten dat de emulgatoren de darmflora van de muizen drastisch veranderden. Hierdoor werden ze gevoeliger voor ontstekingsreacties.

In 2012 stierven er wereldwijd 700.000 mensen door darmkanker, aldus professor Emilie Viennois van de Georgia State University. “De ziekte komt sinds halverwege de 20e eeuw steeds vaker voor.”

Aangevochten

De uitkomst van het onderzoek op muizen kan niet 1 op 1 worden vertaald naar mensen maar zou de Europese voedselautoriteit Efsa toch aan het denken moeten zetten. Alle stoffen die van het Efsa een E-nummer hebben gekregen, zouden volkomen veilig zijn. Dit wordt echter van alle kanten aangevochten. De veiligheid van E433 en E466 werd al eerder ter discussie gesteld

Meer onderzoek

De Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) geeft in een reactie aan dat er meer onderzoek moet worden gedaan voordat er conclusies kunnen worden getrokken.

Magreet Schijvens, communicatiemanager van de FNLI, vindt het belangrijk dat eerst het effect op de menselijke microbiota nader wordt onderzocht, voordat de uitkomst van de Amerikaanse studie eventueel implicaties kan hebben voor de voedingsindustrie.

Beeld: en.wikipedia.org