Pot pasta vol suiker en palmolie

Pot pasta vol suiker en palmolie
do, 10/08/2017 - 12:49
Door: jvklinken
0 reacties

Op een pot Nutella staan hazelnoten, een glas melk, een bloem en een boterham afgebeeld. Een veld met suikerbieten en wuivende palmbomen zou beter op z’n plaats zijn geweest.

Consumenten die in de supermarkt etiketten bestuderen, worden nogal eens meewarig bekeken. Overdreven, hoor je omstanders denken. Maar wie wil weten wat er allemaal in ons lichaam terecht komt, doet er verstandig aan de kleine lettertjes te lezen. NRC heeft dit keer Nutella aan een nadere inspectie onderworpen.

Je koopt vooral suiker en palmvet

De conclusie liegt er niet om. Wie Nutella koopt, koopt vooral suiker en palmvet. En dat moet ook worden gezegd, 13 procent hazelnoot. Hoeveel suiker en palmvet erin zitten, staat niet op het etiket vermeld. Dat hoeft niet van de EU.

Wat wel uit het etiket blijkt, is dat dat suiker en palmvet de belangrijkste ingrediënten zijn. Maar dan moet je weten dat op het etiket het meest voorkomende ingrediënt voorop dient te staan. Dat is een eis van de EU. Wel, op nummer één en twee op het Nutella-etiket staan suiker en palmvet. Een rekensom leert dat ongeveer 65 tot 70 procent van de pot Nutella uit deze ingrediënten  bestaat.

Coolbest Mango bestaat vooral uit appel- en sinaasappelsap

Met een pak vruchtensap Coolbest Mango is het niet veel beter  gesteld. Op het pak staat een stuk mango met daarachter een partje sinaasappel. Je zou dus denken dat mango het hoofdbestanddeel is. Mis. Het belangrijkste ingrediënt is appelsap. Sinaasappel volgt met 38 procent en daarna pas mango: tien procent.

Dat wij als consumenten misleid  worden, is geen nieuws maar de mate waarin en de wijze waarop dat  gebeurt, blijven iedere keer weer verbazen. En toch komen de voedselfabrikanten er mee weg. Zo ontbreekt in de EU-richtlijn de eis dat de hoofdingrediënten zichtbaar op het etiket moeten staan.

Ook biologisch product valt door de (winkel)mand

Zou het beter zijn gesteld bij de biologische producenten? NRC heeft de blik laten vallen op hazelnoot- en rijstdrank van Zonnatura. Voorop het literpak staan vijf hazelnoten en acht rijstkorreltjes. De hazelnoten rollen bijna van de verpakking.  Achterop staat dat er voornamelijk water in het pak zit. En zeventien procent rijst en drie procent hazelnoot. Beschamend.

Beeld: nl.wikipedia.org