Praktijk Moerman blijft behouden

Praktijk Moerman blijft behouden
wo, 31/10/2018 - 11:45
Door: jvklinken
1 reacties

Op de plek in Vlaardingen waar duizenden kankerpatiënten hun heil zochten, kan het publiek binnen een jaar pannenkoeken eten. 

Het Vlaardingse landgoed Hoogstad, waar Cornelis Moerman tientallen jaren zijn praktijk uitoefende, is aangekocht door de exploitant van een pannnenkoekenrestaurant. Dat meldt het AD. De praktijkruimte blijft behouden.

Met de verkoop van het landgoed komt een einde aan een jarenlange zoektocht van de gemeente Vlaardingen naar een koper. Zij kocht het perceel van Moerman, maar de onderhoudskosten begonnen haar tegen te staan.

Moerman was van boerenafkomst. Zijn dokterspraktijk oefende hij uit in de ouderlijke boerderij. De praktijk is nog altijd in oorspronkelijke staat te bezichtigen. Dat komt door een afspraak tussen Moerman en de gemeente Vlaardingen. Laatstgenoemde moest bij de verkoop beloven om de praktijk een kwart eeuw - tot 2014 - onaangeroerd te laten.

Praktijkruimte wordt klein museum

Die afspraak is nooit geschonden en anno 2018 waant de bezoeker zich in vervlogen jaren. Het oogt alsof de huisarts nooit vertrokken is. De voormalige huisartsenpraktijk zal bewaard blijven. De ruimte wordt een klein museum.

De afgelopen maanden bekeek de gemeente zes plannen, waaronder het idee om op het landgoed een buitenbad aan te leggen.

Het plan voor een pannenkoekenrestaurant van de familie Van Buren bleef overeind. ,,Het plan van familie van Buuren sluit het beste aan bij de doelstelling om een voorziening voor de inwoners van Vlaardingen te zijn en meerwaarde voor de stad te creëren. Dit alles met grote aandacht voor de monumentale waarde van het complex‘’, aldus de gemeente.

Marlene van Buuren, met haar man de nieuwe eigenaar, hoopt het restaurant over ‘een klein jaar’ te kunnen openen. Het stel heeft al een zaak in Pijnacker.

Aankoop door MMV geen haalbare kaart

Het bestuur van MMV heeft serieus overwogen het landgoed aan te kopen maar dat bleek geen haalbare kaart. Het vroegere  doktershuis vertoont grote gebreken.

Vroeger strekten de landerijen van het landgoed zich uit tot ver buiten de bebouwde kom. Met de aanleg van de A20 verviel een groot deel van het gebied.

Landgoed Hoogstad is één van de weinige boerderijcomplexen in en om Vlaardingen die de grote stadsuitbreidingen uit de jaren 1950-1970 hebben overleefd. Daarom is het aangewezen als gemeentelijk monument.

Het gebied heeft een hoge archeologische waarde. In de diepere ondergrond is sprake van een kreek die tot in de nieuwe steentijd terug kan gaan. Het landgoed is gebouwd op een kreekrug die al in de Romeinse tijd werd bewoond.

Beeld: geschiedenisvanvlaardingen.nl

 

Reacties (1)

arjanvangroningen's picture

arjanvangroningen
5 November 2018

Pannenkoeken 'an sich' zijn uiteraard niet Moermanproof. Maar het kan een heel stuk gezonder dan dat ze gemiddeld geserveerd worden. En nog lekkerder ook.
Hoe dan?
- Door ze te bakken in boter in plaats van de goedkoopste olie
- Door een combinatie van versgemalen granen te gebruiken verrijkt met boekweit, haver, lijnzaad
- Door het beslag te fermenteren

Het blijft een hoge glykemische lading, maar past prima binnen de natuurlijke keuken. (Al ga ik daar niet over ;-)