Prijzenslag om groente en fruit

Prijzenslag om groente en fruit
wo, 06/02/2019 - 14:09
Door: jvklinken
0 reacties

Plus verlaagt de prijzen van populaire groente en fruit gemiddeld met 20 procent. Blijvend. Jumbo en andere supers laten dat niet zo maar passeren. Een prijzenoorlog kan niet uitblijven.

De inkoopprijs gaat niet omlaag, heeft Plus gegarandeerd. Het is dus niet zo dat het concern de telers, die toch al met wurgcontracten moeten werken, nog verder wil uitknijpen. Ook zullen andere producten niet duurder worden als compensatie voor gederfde inkomsten. 

Slim maar noodzakelijk, zegt retailexpert Paul Moers in het AD. "Plus blijft hangen op een marktaandeel van 6,4 procent en dat is jammer, want het concern verdient meer. Plus heeft een duidelijke positionering met lekker eten. Maar: ze zijn hartstikke duur.’’ 

Jumbovestigingen gaan met prijsverlaging mee

Intussen blijkt Jumbo, vanwege zijn belofte om de klant iedere dag de laagste prijzen te bieden, de prijzen van Plus te volgen. Via posters op sociale media laten Jumbo-ondernemers weten met de prijsverlagingen van Plus mee te gaan. 

Niet alle Jumbo's doen mee; uit een prijsvergelijking door Superscanner zou blijken dat gemiddeld zo'n 160 Jumbo-winkels Plus volgen. Behalve Jumbo verlaagden ook Dirk, Vomar en Dekamarkt om de Plus-prijzen te matchen, schrijft Distrifood. 

Zullen de andere supermarkten nu volgen? Dat zit er wel in. Dan belandt Nederland in een groente- en fruitoorlog in het supermarktschap. 

Enkele voorbeelden van prijsverlagingen bij de Plus: handperen conference gaan van 1,84 voor 1,69 per kilo. Broccoli van 1,01 voor 0,79 per 500 gram, komkommer: van 1,02 voor 0,69 per stuk, bloemkool van 2,89 voor 1,89 per stuk, avocado van 1,33 voor 0,99 per stuk, handappelen Elstar van 1,94 voor 1,79 per kilo. 

Actieorganisaties, zoals foodwatch, wilden BTW-vrije groente en fruit. De gewenste prijsverlagingen lijken nu door de nieuwe prijzenslag meer dan gerealiseerd te zullen worden. Het is overigens nog onduidelijk of de prijsverlaging ook geldt voor biologische groente en fruit.

Beeld: veganwiki.nl