Ralph Moorman over E-nummers

Ralph Moorman over E-nummers
ma, 24/04/2017 - 11:31
Door: jvklinken
0 reacties

Voedingscoach Ralph Moorman vindt de huiver voor E-nummers terecht. Veel is nog onbekend. Wat zijn bijvoorbeeld de lange termijn effecten? En: Wat is het effect van een cocktail van meerdere e-nummers tegelijk?
Een andere vraag is wat E-nummers doen met onze darmflora (van zoetstoffen zijn al aanwijzingen dat dit een negatief effect kan zijn)? De voedingswetenschap moet daarop het antwoord schuldig blijven.

Trap er niet in!

Aanleiding voor Moorman om dit onderwerp aan te snijden, is het boek van microbioloog Rosanne Hertzberger  “Ode aan de E-nummers” . Als we haar mogen geloven, is er met E-nummers helemaal niets mis. In plaats van huiverig voor zouden we juist heel blij moeten zijn met deze nummers.

Trap er niet in, waarschuwt Moorman, want het is altijd hetzelfde trucje. “Zo zal dit boek vast een bestseller worden, net als het kleine e-nummerboekje die juist de meest gruwelijke kwalen en ziektes toekent aan e-nummers.”  De waarheid ligt in het midden, constateert de voedingscoach.

Uit natuurlijke context

Het ene E-nummer is het andere niet, stelt hij vast. Zo zijn er ‘natuurlijke’ E-nummers en chemische. Maar natuurlijke E-nummers zijn ook niet altijd te vertrouwen. Het kunnen stoffen zijn die uit een natuurproduct geïsoleerd zijn en dus als het ware uit de natuurlijke context gehaald zijn. “Zo kan glutamaat onderdeel zijn van een eiwit in bijvoorbeeld tomaat, maar kan ook geïsoleerd zijn en als smaakversterker gebruikt worden (E621).”

Experiment-nummers

Verder signaleert hij dat producten waar veel E-nummers in zitten, vaak "ultraprocessed foods" zijn vol suiker, vet en zout. Daarvan eet je snel het pak of de zak leeg. Bovendien is de voedingswaarde vaak laag van deze producten. Dit is eigenlijk nog een groter nadeel als het op gezondheid aankomt dan de E-nummers zelf, aldus Moorman. “Daarom is mijn visie: Als deze Experiment-nummers eruit kunnen, haal ze er dan uit.”

Veel E-nummers overbodig

Veel E-nummers zijn nu al overbodig, onthult de voedingscoach. “Zo kun je veel voedsel ook veilig en houdbaar maken zonder lui te zijn en naar conserveermiddelen te grijpen zoals benzoëzuur (E210) en nitriet (E250). Er zijn geweldige methodes zoals pascalliseren, electropulsen, gasverpakken en nog vele anderen waardoor we zonder dit soort additieven kunnen in de toekomst.”

Bovendien zijn de meeste E-nummers volgens Moorman vooral bedoeld zijn als pretstoffen waardoor deze voeding het ontstaan van obesitas nog meer in de hand werkt!

Beeld:  therandomnessof4thgraders.wikia.com

Nog geen lid van MMV? WIE NU LID WORDT, KRIJGT €9,95 KORTING OP HET MMV-KOOKBOEK SNEL & GEZOND. Ook ontvangt u als lid 10 keer per jaar ons magazine Uitzicht. Meld u hier aan! Het kookboek bestellen kan hier.

WILT U OP DE HOOGTE BLIJVEN VAN NIEUWE ONTWIKKELINGEN OP HET GEBIED VAN voeding en gezondheid, MELD U DAN AAN VOOR ONZE GRATIS NIEUWSBRIEF.