Rijst heeft onschuld verloren

Rijst heeft onschuld verloren
wo, 19/12/2018 - 15:36
Door: jvklinken
0 reacties

Rijst leek zo'n aantrekkelijk alternatief voor de traditionele aardappelen. Je hoorde er niet bij als je niet minstens één keer per week rijst at. Maar rijst heeft zijn onschuld verloren.

Elke dag rijst, rijstkoeken of rijstmelk is uit den boze. In rijst zit arseen, een zwaar metaal dat giftig is als je er te veel van eet. Een te frequente blootstelling eraan kan niet alleen schadelijk zijn voor de gezondheid van baby's en peuters. 

“We kennen vandaag de risico's bij volwassen mensen waarbij we zien dat studies aantonen dat er meer risico is op kanker, bepaalde huidaandoeningen, aandoeningen aan de blaas”, zegt professor Tom van de Wiele, bio-ingenieur aan de Universiteit Gent, op de website van de Vlaamse zender  VTM. Van de Wiele:  “Bij kinderen gaan we ervan uit dat die gevoeliger zijn aan dergelijke aandoeningen, dus in dat opzicht moeten we ervan uitgaan dat we extra voorzorgen nemen.”

Verburgh ontraadt  rijst ten enenmale

Een kind dat enkel borstvoeding krijgt, krijgt amper arseen binnen. Zodra men overschakelt naar poedermelk, stijgt de arseeninname al sterk omdat het van nature ook in water zit. Vanaf zes maand komt er ook vaste voeding bij. Het advies van de Hoge Gezondheidsraad is om dan maximaal één keer per week voor rijst te kiezen.

“Als je elke dag je kind rijst zou geven dan zien we vaak een verviervoudiging tot vervijfvoudiging van de arseen opname per dag.” zegt professor van de Wiele nog, “In dat opzicht zien we dat rijst een zeer belangrijke bijdrage levert. Als je elke dag een rijstkoekje zou meegeven, dan zien we daar ook forse toenamen van 30 40 procent aan de totale arseenopname per dag.”

Rijst is met name door toedoen van de Vlaamse arts-auteur Kris Verburgh, bekend van de Voedselzandloper,  in een kwade reuk komen te staan, niet zozeer vanwege arseen maar omdat het feitelijk bestaat  uit een keten van glucosemoleculen. Verburgh ontraadt met zoveel woorden ten enenmale het gebruik van rijst. 

De Voedingsmiddelenlijst  van MMV kent een veilige vorm van rijst: zilvervliesrijst. Die behoort zelfs tot der Moerman aanraders. "Zilvervliesrijst is een van de gezondste rijstvarianten. Het bevat mineralen en vitaminen in een harmonische verhouding en geeft weinig afvalstoffen die het lichaam nodeloos belasten", zo vermeldt de lijst.