Risico op fijnstof vooral binnenshuis

Risico op fijnstof vooral binnenshuis
ma, 13/02/2017 - 12:53
Door: jvklinken
0 reacties

Tot schrik van velen blijkt de blootstelling aan fijnstof binnenshuis groter te zijn dan buiten. Dat wil zeggen, bij mensen die bakken en braden. Daarbij komen veel fijnstofdeeltjes de lucht in.

Dat is de conclusie van een onderzoek van TNO waarvan de resultaten bekend werden gemaakt in het tv-programma “De kennis van nu”. Het is niet zo dat de lucht na het bakken en braden is vergeven van fijnstof maar het zit ‘m vooral in het feit dat wij 90 procent van onze tijd binnen doorbrengen.

Wokken

Dat vertelde Anjoeka Pronk in het radioprogramma “Nieuws & Co”. Ook ongeveer 90 procent van de blootstelling aan fijnstof lopen we binnen op. Dat gebeurt dan vooral tijdens en na het koken en dan vooral in de avond.

In de dampen die vrijkomen bij het kokkerellen zit heel veel fijnstof. Met name bij het braden van vlees en het wokken van groente komt veel fijnstof vrij. Bij het bakken van hamburgers loopt het aantal microgram fijnstof per kubieke meter op tot 670. Dat is 60 keer meer dan de norm van de wereldgezondheidsorganisatie WHO.

Afzuiging

Piet Jacobs van TNO kan het belang van goede kookafzuiging niet genoeg benadrukken. Daar schort het nogal eens aan. Voor een goede afzuiging heeft een afzuigkap minimaal een vermogen van 300 kuub per uur nodig. In een aantal huizen mat TNO slechts 40 kubieke meter per uur.

De bouwregelgeving schrijft als norm 75 kuub per uur voor. Te laag, aldus Jacobs. Zeker in goed geïsoleerde nieuwe huizen kan de kooklucht uren blijven hangen. Daar komt bij dat de meeste huizen een open keuken kennen en dan kun je niet de keukendeur dicht doen om verspreiding van de kooklucht naar bijvoorbeeld de woonkamer te voorkomen.

Luchtwegen

Wat de effecten zijn van hoge concentraties fijnstof op de gezondheid, is nog niet precies bekend. Vast staat dat er effecten op de luchtwegen, op het hart en de vaten zijn maar, zegt Pronk, dat komt vooral uit studies die in de buitenlucht zijn gedaan. Hij raadt aan om de afzuigkap altijd aan te zetten als je kookt en bij de aanschaf van een nieuwe ook te letten op de capaciteit. 

Beeld: nl.wikipedia.org