Rode peper goed voor bruin vet

Rode peper goed voor bruin vet
do, 04/01/2018 - 13:49
Door: jvklinken
1 reacties

Het klinkt vies, het heeft de kleur van vleesjus, het is goed voor onze gezondheid en er  is veel over te doen. Het  goede antwoord: bruin vet.

Tot 2009 werd aangenomen dat eigenlijk alleen baby’s bruin vet hadden. Nader onderzoek leerde dat ook volwassenen dit  goedje bij zich dragen. Je zou denken dat medische wetenschappers  dat wel eerder hadden kunnen ontdekken. Het zit nota bene overal:  in de hals, bij je sleutelbeen, rondom de wervelkolom en op meer plekken zoals rond de nieren, rondom de aorta en bij het hart. Het gaat echter niet om grote hoeveelheden maar om kleine concentraties cellen. 

Cv een paar graden lager en weg de kilo's?

Van de functies van bruin vet is dat het er voor zorgt dat het lichaam op temperatuur blijft. Ook kan het waarschijnlijk overtollige energie-inname omzetten in warmte. Daarmee lijkt het de oplossing te zijn voor het  taaie gevecht tegen de kilo’s. Zet de temperatuur wat lager en je valt vanzelf af. 

Bij proefpersonen werd de cv een graad of drie lager gezet tot 17 à 18 graden in de veronderstelling dat hun bruin vet hierdoor zou worden geactiveerd. Dat bleek te kloppen. Dat lijkt dan inderdaad een mooie manier om wat kilo's kwijt te raken maar daar is toch meer voor nodig.

Tussen bruin en wit vet zijn grote verschillen. Bruin vet is goed voor  ons, wit vet niet. De overeenkomst is dat de hoeveelheid bij ieder mens verschillend is, zowel bij bruin als wit vet. De hoeveelheid en de activiteit worden vooral bepaald door onze leeftijd. De verbranding in bruin vet is bij de ouderen veel lager dan bij jongeren. Als je bruin vetweefsel niet prikkelt, dan neemt het namelijk in volume af.

Over het verband tussen voeding en bruin vet is nog niet veel bekend, behalve dat de stof capsaïcine, die voorkomt in peper en paprika, het bruin vet lijkt te activeren. Capsaïcine  werd eerder al ontdekt als stof die van belang is bij de strijd tegen kanker.

Beeld: thermostaat.startpagina.nl

 

Reacties (1)

theah@chello.nl's picture

theah@chello.nl
6 January 2018

Goed om weer te lezen. Was er wel van op de hoogte, maar is goed om je weer bewust van te zijn. Dan erbij, men komt er steeds meer over te weten; dus Belangrijk!. Dankuwel.