Rotsvast geloof in kankerpil van iepen

Rotsvast geloof in kankerpil van iepen
di, 29/01/2019 - 12:41
Door: jvklinken
0 reacties

Een grote Japanse voedingsfabrikant is dol op Hollandse iepenknoppen. Al dertig jaar. Het concern maakt uit de iepenbloemknop een pil waar kankerpatiënten baat bij zouden hebben.

Momenteel zijn de Japanners weer actief, gewoontegetrouw in Haarlem en Amsterdam. De werkzame stof is vooral te vinden in de iepensoort Ulmus Hollandica Vegeta. Hoewel deze iep juist gevoelig is voor de iepziekte staan er nog voldoende exemplaren in Amsterdam en Haarlem om de Japanse voedingsfabrikant van iepenknoppen te voorzien. 

Kruidenorganisatie kent werkzaamheid niet

Hoe de Japanners de iepen op het spoor kwamen? Door te luisteren naar een waarzeggende dame. Ze zag “geneeskrachtige bomen langs het water bij rood licht.” Dat kon niet anders of dat moesten de iepen op de Amsterdamse wallen zijn. Zo is het dertig jaar geleden begonnen.

Het luistert nauw wanneer de iepenknoppen gesnoeid kunnen worden. De knoppen moeten op springen staan, maar nog wel dicht zitten.  De iepen moeten sowieso gesnoeid worden. Door dit  iets uit te stellen, konden de nieuwe iepenknoppen groeien tot de juiste grootte.

Shinji Kasema (zie foto) is bemiddelaar en tolk en kwam zelf naar Haarlem om te helpen met het snoeien van de iepenknoppen. Na het snoeien worden de knoppen gedroogd en vermalen tot poeder. Het iepenknoppengruis gaat vervolgens naar Japan, waar het met andere natuurlijke ingrediënten zoals hars tot supplement wordt verwerkt.

Bij de Nederlandse Vereniging voor Fytotherapie, beter bekend als planten- of kruidengeneeskunde, is de heilzame werking van de iepenknop niet bekend. ”Wel kennen we de heilzame werking van de bast van de boom maar niemand binnen onze vereniging gebruikt de knop”, zei Marij Schüsler, voorzitter van de NVF. tegenover EenVandaag. Het lijkt de Japanners niet veel te deren en ze zijn overtuigd van de werking van de Noord-Hollandse iepenknop.

Beeld: EenVandaag