Salmonella speelt rol bij ontstaan kanker

Salmonella speelt rol bij ontstaan kanker
ma, 20/07/2015 - 22:25
Door: jvklinken
1 reacties

Ziek worden van salmonella is geen pretje. Je kunt hondsberoerd worden. Maar dat niet alleen. Er zijn harde aanwijzingen dat salmonella ook een rol kan spelen bij het ontstaan van kanker.

Een salmonellabesmetting kun je oplopen door het eten van besmet voedsel, zoals onvoldoende verhitte eieren, kip of vlees. In ernstige gevallen kan longontsteking, gewrichtsontsteking, nierfalen, bloedvergiftiging en shock optreden. Het is dan ook belangrijk om vlees en eieren goed te verhitten, zeker als het wordt opgediend aan jonge kinderen, zwangere vrouwen, oudere mensen en mensen met een lage weerstand, zoals kankerpatiënten.

Buiktyfus

Een team onder leiding van Sjaak Neefjes van het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis in Amsterdam heeft aangetoond dat salmonella ook kan bijdragen aan het ontstaan van kanker. De onderzoekers kwamen tot hun ontdekking toen ze een verband bekeken tussen galblaaskanker en buiktyfus.
Buiktyfus wordt veroorzaakt door de bacterie salmonella typhi. Gelukkig komt dit type salmonella in Nederland heel weinig voor.

Vanuit India kregen de onderzoekers galblaastumorweefsel opgestuurd waarin ze DNA van de salmonella typhi aantroffen. Ook ontdekten ze dat de bacterie eiwitten injecteert in menselijke cellen die de signaaloverdracht beïnvloeden en de cellen dwingen de bacterie op te nemen en te laten groeien.

Op zichzelf leidt dit niet tot kanker, maar als er al bepaalde DNA mutaties in de cel aanwezig zijn, blijkt de manipulatie van de cel door de bacterie hét zetje te kunnen zijn dat de cel veranderd in een kankercel.

Ander type

Hoogleraar Sjaak Neefjes gaat zich nu richten op de bacterie salmonella typhimurium, een ander type salmonella dat wel veel in Nederland voorkomt. Neefjes vraagt zich af of deze bacterie het ontstaan van darmkanker in de hand werkt.

Beeld: en.wikipedia.uk

 

Reacties (1)

engelsman's picture

engelsman
30 January 2016

Geachte Vereniging
Jullie adviseren toch elke dag een rauwe eierdooier teeten ,hoe ontloop je dan de samonella met vriendelijke groeten Liesbeth den Engelsman