Schade medicijnresten steeds zichtbaarder

Schade medicijnresten steeds zichtbaarder
di, 09/02/2016 - 13:12
Door: jvklinken
0 reacties

De resten van geneesmiddelen kunnen flora en fauna in het water ernstig ontregelen.  Schadelijke medicijnresten kunnen zelfs de voortplanting en de voedselketen verstoren.

Een internationaal team onder leiding van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) heeft hierover aan de bel getrokken. Het team pleit voor betere afvalwaterzuivering en biologisch afbreekbare medicijnen.

Dramatisch

Enkele dramatische voorbeelden die de ecologie-onderzoekers noemen, zijn

  • algen die minder eetbaar worden, met hongerige watervlooien en vissen tot gevolg
  • waterdieren die ongewild van geslacht veranderen.
  • vissen op trektocht die hun paaiplaats niet goed meer kunnen vinden.

Steeds zichtbaarder

“Chemische stoffen uit geneesmiddelen verstoren de chemische communicatie onderwater,” zegt hoofdonderzoekster Ellen van Donk. “De gevolgen worden nu steeds zichtbaarder in meren en plassen wereldwijd, voor wie goed kijkt.”

Tegenwoordig zitten er veel resten van geneesmiddelen – bijvoorbeeld ook vrouwelijke hormonen uit de pil – in het water. Die worden door mensen, en vee, uitgeplast. Ze breken uit zichzelf vaak erg langzaam af en de rioolwaterzuivering krijgt ze er niet goed uit. 

Stijging

Van Donk: “Er zijn geen harde cijfers bekend over de toename, maar er is wel een duidelijke stijging in de concentratie van hormoonresten, antidepressiva en pijnstillers in het oppervlaktewater gemeten.”

De communicatie onder water verloopt via zogenaamde infochemicaliën: stofjes die bijvoorbeeld een waterplant afscheidt en die via het water bij een waterdier terecht komen. Of een geurstof van een watervlo die in een vissenneus belandt.

Al bij lage concentraties

Deze chemische communicatie regelt van alles in de (water)natuur. Te denken valt aan het vinden van voedsel of een partner, en het ontwijken van vijanden. Zulke belangrijke zaken kunnen geen verstoring gebruiken. Al bij heel lage concentraties zijn zulke verstoringen aan de orde.

Betere waterzuivering

Van Donk: “De oplossing voor dit stiekem voortsluipende probleem is een betere waterzuivering, al dan niet samen met een betere afstemming van medicijngebruik op het lichaam.” Medicijnen kun je bijvoorbeeld opvangen of biologisch afbreekbaar maken.”

Een andere mogelijkheid is om te bezien of er natuurlijke  milieuvriendelijke alternatieven  zijn voor de schadelijke medicijnen. 

Beeld: www.totaltaipei.com