Schandelijk en jammer: vanillevla zonder vanille

Schandelijk en jammer: vanillevla zonder vanille
di, 02/10/2018 - 20:12
Door: jvklinken
0 reacties

Ja hoor, het is weer zover: een fabrikant die suggereert dat er gezonde stoffen in zijn product zitten terwijl die volledig ontbreken.

Het is opnieuw foodwatch dat de kat de bel aanbindt. Het start een klachtenprocedure bij de Reclame Code Commissie tegen vanillevla zonder vanille. De klacht volgt op een reportage hierover in AVROTROS Radar.

Fabrikanten denken ermee weg te komen

Verschillende producten die “vanillevla” heten zijn gemaakt zonder enige vanille. Veelal zit er slechts aroma in met vanillesmaak. foodwatch vindt het misleidend en in strijd met de wet om het product dan “vanillevla” te noemen. Desondanks is dit al jaren praktijk, mede omdat de toezichthouder op deze regels, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), naar eigen zeggen meldingen over consumentenmisleiding niet direct in behandeling neemt omdat er geen sprake is van risico’s voor de volksgezondheid.

foodwatch vindt dit soort misleiding onaanvaardbaar: “Als consument heb je het recht op bescherming tegen misleiding, maar je krijgt die niet. Fabrikanten denken er mee weg te kunnen komen. Dat moet nu echt stoppen.”

Dat er geen echte vanille is zit, is niet alleen misleidend maar ook buitengewoon spijtig. Zoals de MMV-Voedingsmiddelenlijst laat zien, heeft vanille-extract een antioxidantele werking en is het een goed middel tegen chronische hoofdpijn.

Lipton Matcha IJsthee bevat slechts 0,007 procent matcha

Fabrikanten kiezen vaak prachtige namen voor hun producten van chique en dure ingrediënten die er vervolgens amper of zelfs helemaal niet in zitten. Zo bevat Lipton Matcha ijsthee slechts 0,007 procent matcha. Spa duo framboos-braam bevat weliswaar 15 procent vruchtensap maar amper de genoemde vruchtensoorten: 0,07 procent framboos, 0,02 procent braam. Zonnatura 20 kruiden oplosthee bevat slechts 1,5 procent kruidenextract, ofwel gemiddeld minder dan 0,1 procent per kruid. Het is vooral suikers (92 procent) en aroma’s van kruiden.

Beeld: neederlands.wordpress.com