Schouten wil roer radicaal om bij landbouwgif

Schouten wil roer radicaal om bij landbouwgif
vr, 12/04/2019 - 11:44
Door: jvklinken
0 reacties

De gevolgen van het gebruik van landbouwgif zijn veel ernstiger dan werd gedacht. Om die reden wil minister Schouten van Landbouw het roer radicaal om.

"We hebben nu vooral discussie over welke middelen we wel of niet mogen gebruiken", zegt ze tegen het tv-programma Zembla. "Ik wil dat we het hebben over: wat is ervoor nodig om die plant heel weerbaar te maken?"

Veel meer omwonenden veel langer blootgsteld

Schouten reageert tegenover het tv-programma, dat later deze maand wordt uitgezonden, op de uitkomsten van een onderzoek naar de gevolgen van het gebruik met landbouwgif op de Nederlandse bollenvelden. Daaruit bleek  dat het spuiten van gif veel meer omwonenden veel langer blootstelt aan veel hogere concentraties van die pesticiden, dan tot nu toe bekend. Het onderzoek richtte zich op bollenvelden maar er is geen enkele reden om aan te nemen dat het gebruik van landbouwgif in andere sectoren sterk afwijkt.

Gifstoffen zelfs in huisstof

De gifstoffen zaten onder meer in de lucht en zelfs in huisstof. Minister Schouten wil dat er meer onderzoek komt. "Op basis van de uitkomsten gaan we bekijken wat dat betekent voor ons beoordelingsmodel."

Ook hoofdonderzoeker Roel Vermeulen pleitte vorige maand al voor meer onderzoek. Zo is nog niet duidelijk of de omwonenden direct gezondheidsrisico lopen. Bij dat vervolgonderzoek moet van Vermeulen vooral aandacht zijn voor kleine kinderen die veel over de grond kruipen en daardoor mogelijk extra kans hebben op blootstelling aan de gifstoffen.

"Ik ben zelf ook moeder"

Minister Schouten kan zich voorstellen dat mensen zich  zorgen maken. "Ik ben zelf ook moeder." Ze zegt dat haar ideaal is dat er helemaal geen middelen meer nodig zijn. "Dat de plant, bijvoorbeeld door veredeling of goed bodemgebruik, zo sterk is dat hij zichzelf kan wapenen tegen plagen of klimaatverandering."

Gerelateerde artikelen in Uitzicht