Second opinion soms verschil leven en dood

Second opinion soms verschil leven en dood
di, 14/02/2017 - 11:40
Door: jvklinken
0 reacties

Er is veel angst onder patiënten om bij hun huisarts een second opinion te vragen. Mensen zijn bang dat ze de relatie met hun arts beschadigen.

“Het wordt vaak als een blijk van wantrouwen gezien maar dat hoeft echt niet zo te zijn. Artsen zullen niet zomaar beledigd zijn”, zegt medisch psychologisch onderzoeker Marij Hillen.

Ander advies

Patiëntenfederatie Nederland vindt dat er alle reden is om een second opinion te vragen. De federatie ondervroeg 2300 mensen die in 2015 of 2016 de mening van een andere arts hadden gevraagd of hadden willen vragen. Maar liefst de helft van de patiënten die om een second opinion vroeg, kreeg van die arts een ander behandeladvies. Het ging daarbij om chronische en levensbedreigende ziektes.

Onderzoeker Marij Hillen wil nog wel een kleine kanttekening bij deze uitkomst plaatsen. Bij andere onderzoeken, onder meer binnen de oncologie, pakten deze cijfers veel lager uit.

Ze vindt dat we niet te pas en te onpas een second opinion moeten vragen. Ze pleit ervoor om het vooral te doen als je de diagnose van je arts niet vertrouwt of niet zeker bent van zijn of haar advies. “Het kan namelijk ook nadelen hebben: zo kan het de behandeling vertragen of juist voor meer onzekerheid zorgen”, zegt Hillen.


Zonder die andere arts zou

Sjoukje niet meer hebben geleefd


"Onbehandelbaar"

Dat een arts er met zijn diagnose lelijk naast kan zitten, ondervond Sjoukje van der Wal-Post (54) aan den lijve. In De Telegraaf vertelt ze dat ze zonder haar second opinion niet meer had geleefd.

Longkanker, zo luidde de diagnose die Sjoukje twee jaar geleden kreeg. Er was niks meer aan te doen. Het zou gaan om een onbehandelbare vorm. De arts gaf haar nog twee jaar.

Hoewel ze stikte in haar verdriet, besloot Sjoukje om niet bij de pakken neer te zitten. Ze kroop achter haar computer en vond na lang zoeken een gespecialiseerde arts in het Universitair Medisch Centrum Groningen. “Wat had ik te verliezen? Het was óf doodgaan óf me door een andere arts nogmaals laten onderzoeken.”

Ontroerend

Haar behandelend arts in het streekziekenhuis hielp Sjoukje met het aanvragen van een second opinion maar hij bond haar wel op het hart dat ze ook in Groningen niets voor haar zouden kunnen betekenen.

Toch liet ze zich hier niet door weerhouden en wat bleek? In Groningen konden ze haar wel degelijk een behandeling bieden. “Ik herinner mij nog goed dat de arts zei dat hij mij niet zomaar zou laten doodgaan. Zo’n ontroerend moment; ineens was er weer hoop. Ik kan niet uitleggen wat dat met me deed.”

Geslonken

Intussen heeft de moed het van de wanhoop gewonnen. De tumoren in haar lichaam zijn geslonken en zelfs gestopt met groeien. Dat is te danken aan een nieuwe behandelingsvorm die meteen bij haar aansloeg. Genezen zal Sjoukje niet meer, zo luidt de prognose, maar als ze geen second opinion had aangevraagd, zou ze nu in ieder geval niet meer hebben geleefd.

Sjoukje: “ik ben heel dankbaar dat ik deze behandeling twee jaar geleden heb gevonden, dat ik er nog mag zijn. Daar geniet ik elke dag zó intens van. Ik zou iedereen die twijfelt aan een diagnose dan ook echt op het hart willen drukken om te kiezen voor een second opinion. Je ziet maar weer: het kan het verschil zijn tussen leven en dood.”

Beeld: quora.com

Gerelateerde artikelen in Uitzicht