Seksuele ontwikkeling verstoord door pesticiden

Seksuele ontwikkeling verstoord door pesticiden
vr, 28/11/2014 - 10:27
Door: jvklinken
0 reacties

Iedere keer wordt ons als consumenten van hogerhand bezworen dat we ons niet  ongerust hoeven te maken over pesticiden. De doses zijn veilig en de middelen kunnen geen kwaad. En toch duiken er iedere keer weer nieuwe berichten op die keihard het  tegendeel laten zien. Ditmaal gaat het om de resultaten van een studie die de Vrije Universiteit Brussel uitvoerde in opdracht van de Vlaamse overheid en die betrekking heeft op de seksuele ontwikkeling.

Seksuele ontwikkeling

Blootstelling aan relatief lage pesticideconcentraties kan een significante invloed hebben op de hormoonniveaus en de mate van seksuele ontwikkeling bij 14­ tot 15­-jarige adolescenten, zo blijkt uit de studie. 
Onder leiding van de arts Kim Croes spitte een team medische onderzoeken van het Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB) door. Het  team had toestemming om de gegevens door te nemen. Daarbij werd gelet op
de hormonale ontwikkeling van 14-­ tot 15-­jarige Vlaamse jongeren. Het gaat om de ontwikkeling van geslachtshormonen als testosteron of oestradiol, maar ook van borsten, schaamhaar en genitaliën.

Nog steeds aanwezig

Het team legde gegevens van 600 jongeren naast metingen van de concentraties van bepaalde pesticiden in hun lichaam. Een eerste opmerkelijke vaststelling is dat pesticiden als DDE of HCB, die al sinds 1974 verboden zijn, nog steeds aanwezig zijn in Vlaamse jongeren. "Dat komt omdat deze stoffen nog vrijkomen in bodems en rivieren", zegt Kim Croes. Hij raadt dan ook af om gevangen riviervis of eieren van eigen kippen op potentieel vervuilde bodems te eten.
Zowel de verboden stoffen als enkele pesticiden die vandaag nog gebruikt worden, blijken de hormonale werking bij de jongeren verstoren. HCB en DDE versnellen de seksuele ontwikkeling bij jongens, terwijl deze bij meisjes vertraagd wordt. Organofosfaat heeft bij beide geslachten een vertragende werking. Deze groep pesticiden wordt vandaag nog in de professionele groenten­ en fruitteelt gebruikt, maar zit ook in bepaalde insecticiden die verkocht worden aan particulieren.

Toiletblokjes

Het afbraakproduct para­dichlorofenol, aanwezig in mottenballen, toiletblokjes en luchtverfrissers, beïnvloedt dan weer de schildklierhormonen. "Gelukkig wordt het gebruik van dit product in nieuwe EU-­wetgeving vanaf juni 2015 beperkt tot 1 procent, maar het lijkt ons veiliger deze stof volledig te vermijden", aldus dr. Kroes.

beeld: www.chemistryexplained.com