Sint-Janskruid vermindert werking chemotherapie

Sint-Janskruid vermindert werking chemotherapie
vr, 20/03/2015 - 16:29
Door: jvklinken
0 reacties

De  Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en het RIVM waarschuwen voor het gebruik van bepaalde kruidenpreparaten in combinatie met medicijnen. Vooral met Sint-Janskruid is het uitkijken. Het vermindert  de werking van chemotherapie. Ook vermindert het de werking van middelen die schimmel- of virusinfecties behandelen en medicijnen die het afweersysteem (zoals bij translantaties) onderdrukken.  Sint-Janskruid wordt vooral gebruikt bij depressiviteit en innerlijke onrust.

Naast Sint-Janskruid staan ook Zonnehoed, Knoflook, Kava, Gingko, Geelwortel, Danshen, Amerikaanse ginseng, Valeriaan en Groene thee op de lijst van preparaten die de werking van medicijnen kunnen beinvloeden. Van deze top tien zijn de meeste interacties met andere geneesmiddelen bekend, alhoewel het soms onduidelijk blijft welk effect de kruiden precies hebben. Het RIVM wil daar in de komende jaren onderzoek naar doen.

Consumenten kunnen kruidenpreparaten vrij verkrijgen waardoor deze zich niet altijd bewust is van de gezondheidsrisico’s.  Ook zouden consumenten de arts niet op de hoogte stellen van het gebruik ervan. Het RIVM roept consumenten op altijd aan de arts te vertellen welke supplementen en kruidenmiddelen deze gebruikt. Ook zouden artsen bij het voorschrijven van een medicijn hiernaar moeten vragen. Het NVWA werktaan een uitbreiding van de website met daarin een database met bijwerkingen van kruidenpreparaten die consumenten en artsen eenvoudig kunnen raadplegen.

Tekst: Matilde Newman

Beeld: Laudate weblog