Slecht gebit ondermijnt weerstand van velen

Slecht gebit ondermijnt weerstand van velen
ma, 21/11/2016 - 12:48
Door: jvklinken
0 reacties

Tandvleesontstekingen dreigen de weerstand van veel Nederlanders te ondermijnen. Een landelijk bevolkingsonderzoek zou deze ontwikkeling tot staan kunnen brengen.

Dat zeggen tandartsen en implantologen die daarin worden gesteund door de Nederlandse Vereniging voor Parodontologie, NVvP.

Parodontitis is een chronische ontsteking van het tandvlees die op grote schaal voorkomt. Ruim 40 procent  van alle volwassenen boven de 45 jaar lijdt eraan. Een niet behandelde ontsteking kan op termijn niet alleen het kaakbot aantasten maar bovendien de weerstand ondermijnen.  Dat kan uiteindelijk ernstige ziekten tot gevolg hebben. De Soester fysiotherapeut Henny Solleveld pleit om die reden al jaren voor screening van ons gebit op ontstekingen.

Eén op de tien

De groep patiënten met parodontitis neemt sinds enige jaren sterk toe, zegt tandarts-implantoloog, drs. Peter van der Schoor in de Telegraaf. ,,Naar schatting één op de tien Nederlanders heeft ernstige parodontitis.”

Van der Schoor bepleit de invoering van een speekseltest waarmee parodontitis vrij eenvoudig is vast te stellen. ,,Binnen 5-10 minuten toont deze aan of bij iemand sprake is van een actief paradontaal proces.”

Weinig kennis

Volgens Van der Schoor hebben huisartsen en internisten ,,weinig tot geen kennis” over het uitvoeren van mondonderzoek. Dat zou wel moeten willen zij de mogelijke oorzaak van de klachten van de patiënt onderkennen.

Tot 45 procent van de patiënten van huisartsen en internisten loopt - zonder dat het is opgemerkt - rond met een actieve chronische parodontitis, aldus Van der Schoor. De tandarts krijgt niet de kans om er onderzoek naar te doen omdat die niet regelmatig meer door deze groep wordt bezocht.

Slechte adem

Bij parodontitis is sprake van roodgezwollen en wijkend tandvlees. Het kan gaan bloeden bij het eten of tijdens het poetsen. Ontstoken tandvlees kan zich bovendien gaan terugtrekken. Een slechte adem of een vieze smaak kunnen het gevolg zijn.

www.easydentalguide.org