Slechte voeding eist wereldwijd hoge tol

Slechte voeding eist wereldwijd hoge tol
ma, 18/09/2017 - 13:42
Door: jvklinken
0 reacties

Wetenschappers worstelen nog steeds met de vraag welke  invloed voeding precies heeft op gezondheid en ziekte. Tegelijkertijd spreken de statistieken voor zich. Een eetpatroon dat onder meer bestaat uit weinig volkoren granen, groente, fruit en veel zout, blijkt wereldwijd gezien een van de grootste doodsoorzaken te zijn. 

Dat valt af te  leiden uit het grootschalige en doorlopende Global Burden of Disease-onderzoek. Dat verzamelt gegevens over gezondheid uit elk land ter wereld. De uitkomsten van het onderzoek werden gepubliceerd in het gezaghebbende wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.  De onderzoekers  doen onder meer uitspraken over de meest voorkomende risicofactoren op dood en ziekte.

Overgewicht een grote risicofactorop overlijden

Roken is de grootste risicofactor op overlijden, meteen gevolgd  door een slecht voedingspatroon. Andere risicofactoren zijn diabetes en hoge bloeddruk, die overigens ook weer verband houden met een slecht eetpatroon. Meer dan 70 procent van de sterfgevallen wordt veroorzaakt door niet-overdraagbare ziekten. Daarbij behoort overgewicht tot een van de grootste risicofactoren.

Beeld: en.wikipedia.org