Smaakversterker in kwade reuk

Smaakversterker in kwade reuk
vr, 11/07/2014 - 12:53
Door: jvklinken
0 reacties

De meest gebruikte smaakversterker mononatriumglutamaat (MSG) wordt in verband gebracht met overgewicht. Ook  is er een relatie gevonden tussen MSG, beter bekend als E621  oftewel ve-tsin, en aandoeningen van het metabool syndroom, waaronder progressieve leverziekte.

Een nieuwe studie noemt MSG een cruciale factor bij het ontstaan van obesitas. Zelfs een streng dieet brengt daar geen verandering in. Zo’n dieet kan wel de voortgang  van leverziekte vertragen. De studie is gepubliceerd in Journal of Medicinal Food, een tijdschrift van Mary Ann liebert, Inc, uitgevers.

Bij muizen

Makoto Fujimoto en een team van internationale onderzoekers uit Japan, de VS en Italië focuste zich op de gewichtstoename en de ontwikkeling van niet-alcoholische leververvetting bij muizen die MSG  in hun voeding hadden gekregen.

"Hoewel MSG wordt beschouwd als een veilig additief voor levensmiddelen, is onbekend hoe het zit met de dosering, interacties met andere geneesmiddelen, effecten op kwetsbare bevolkingsgroepen, en effecten op chronische ontstekingsziekten en neurologische aandoeningen," zegt onderzoeker Sampath Parthasarathy  van de Universiteit van Florida.  "Hoe veilig is mononatriumglutamaat?”, vraag de wetenschapper zich af.  

Syndroom

MSG (ook wel MNG genoemd) is al vaker in relatie gebracht met ziektesymptomen. In 1968 suggereerde Robert Ho Man Kwok in een brief in het prestigieuze medische tijdschrift New England Journal of Medicine dat MSG naar aanleiding van het veelvuldig gebruik door Chinese koks mogelijk verantwoordelijk zou zijn voor het zogenoemde chinees-restaurantsyndroom. Dat wordt gekenmerkt door hoofdpijn, een opgeblazen gevoel en hartkloppingen na het eten in een Chinees restaurant. Het blad ontving hierop veel reacties met ervaringen van duizeligheid, druk en kloppingen in het hoofd en tintelingen. Wetenschappelijk onderzoek onder gecontroleerde omstandigheden heeft die suggestie toen niet bevestigd.