Soep zonder E-nummers: het kan wél

Soep zonder E-nummers: het kan wél
wo, 29/03/2017 - 12:22
Door: jvklinken
0 reacties

Het kan wél, levensmiddelen produceren zonder E-nummers. Honig bewijst het. Het gaat alleen niet vanzelf. Het bedrijf had er 2,5 jaar voor nodig.

Probeer in 35 droge producten zoals soepen en maaltijdmixen de E-nummers te verwijderen. Dat was de taak die Honig zich 2,5 jaar geleden stelde. R&D-manager Arjan Jongkees zei tijdens het Food Future Event in Den Bosch dat het bedrijf voor deze route koos boven het verdedigen van het gebruik van E-nummers. “Wie gelooft nou een multinational die zegt dat E-nummers door de Europese Commissie goedgekeurde hulpstoffen zijn?”

Wantrouwen

Uit eigen onderzoek van Honig bleek dat consumenten E-nummers wantrouwen. Het traject naar E-nummervrij kostte de nodige hoofdbrekens. Het ging om 35 droge producten, voor drie producten werd geen oplossing gevonden.

Een belangrijke voorwaarde was dat de smaak absoluut niet mocht veranderen na het verwijderen van E-nummers. Dat werd uitgebreid getest.

Geen effect

Het ingrediënt ammoniakkaramel werd vervangen door gewone karamel en MSG (E621) verdween ten gunste van een kruidenmengsel. Het weghalen van emulgatoren uit de mixen had geen effect op het product dus besloot Honig dit ingrediënt niet te vervangen. Jongkees: “Hoe korter de ingrediëntenlijst hoe beter.”

Het beleid van Kraft-Heinz (de eigenaar van Honig) is om zoveel mogelijk palmolie te vervangen vanwege duurzaamheid. Palmolie fungeert als creamer en verhoogt de kookstabiliteit. Als palmolievervanger voegt Kraft-Heinz nu een raapzaadolievariant toe.

Ook verving het voedingsbedrijf tomaatsmaakstoffen voor echt tomaatpoeder. “Dit zorgt voor een betere tomatenbeleving.” Ook daalde de hoeveelheid suiker met 13 procent.

Veel meer groente

Het bedrijf speelt meteen in op de trend naar steeds gezondere producten. Op de pakjes mixen en soepen adviseert Honig nu om veel meer groente toe te voegen. Het advies luidde eerst twee keer zoveel pasta in plaats van groenten. Nu wordt veel meer groente geadviseerd.

De vraag vanuit de zaal bleef: waarom E-nummers vervangen als het hier gaat om Europees goedgekeurde hulpstoffen? Trix van Vleuten van Kraft-Heinz: “De voedingsindustrie kan de E-nummers niet uitleggen, ik kan het ook niet uitleggen.” 

Beeld: smulweb.nl

 

Nog geen lid van MMV? WIE NU LID WORDT, KRIJGT €9,95 KORTING OP HET MMV-KOOKBOEK SNEL & GEZOND. Ook ontvangt u als lid 10 keer per jaar ons magazine Uitzicht. Meld u hier aan! Het kookboek bestellen kan hier.

WILT U OP DE HOOGTE BLIJVEN VAN NIEUWE ONTWIKKELINGEN OP HET GEBIED VAN voeding en gezondheid, MELD U DAN AAN VOOR ONZE GRATIS NIEUWSBRIEF.