Staat hummus al op je lijstje?

Staat hummus al op je lijstje?
do, 07/06/2018 - 11:12
Door: jvklinken
0 reacties

Hummus komt van oorsprong uit het Midden-Oosten maar heeft ook hier vaste grond gevonden. Gunstig want het is erg gezond. Zo zit het tjokvol vitaminen en mineralen.

Hummus bestaat uit een mengsel van  kikkererwten met tahin (gemalen sesamzaad), olijfolie, citroensap en knoflook. Het is niet alleen heel lekker maar ook veelzijdig, zegt weblog aHealthyfood. Het zit vol met voedingsstoffen en het wordt in verband gebracht met allerlei positieve effecten op de gezondheid.

De volgende voordelen van hummus zijn wetenschappelijk bewezen:

  1. Ontzettend voedzaam en bomvol met plantaardige eiwitten
    Hummus eten is goed voor je, want het bevat een hele reeks aan vitamines en mineralen. Hummus is met 7,9 gram eiwit per portie een goede bron van plantaardige eiwitten.

Bovendien bevat hummus ijzer, folaat, fosfor en B-vitamines, nutriënten die allemaal van belang zijn voor vegetariërs en veganisten, omdat die anders kans lopen om via hun voeding niet genoeg binnen te krijgen.

   2. Rijk aan ingrediënten die ontstekingen kunnen remmen
Om zichzelf tegen infecties, ziekte of verwonding te verweren, zorgt je lichaam voor ontstekingsreacties. Soms duurt een ontsteking echter langer dan nodig; dan wordt het ‘chronische ontsteking’ genoemd en dit hangt samen met allerlei ernstige gezondheidsproblemen (3). Hummus zit bomvol gezonde ingrediënten die ontstekingsremmend kunnen werken. Olijfolie is er een van; dat is rijk aan krachtige ontstekingsremmende antioxidanten. Vooral extra vergine olijfolie bevat het antioxidant oleocanthal, waarvan men denkt dat het gelijksoortige ontstekingsremmende eigenschappen heeft als veelgebruikte ontstekingsremmende medicijnen. Bovendien is uit vele onderzoeken gebleken dat ook het eten van veel peulvruchten zoals kikkererwten bijdraagt aan verlaging van ontstekingsmarkers in het bloed.

3. Vezelrijk – goed voor de spijsvertering en voor de goede darmbacteriën
Hummus is een goede bron van voedingsvezels, die bijdragen aan een goede spijsvertering. Dankzij de hoge vezelinhoud kan hummus zorgen voor een regelmatige stoelgang. Dat komt doordat vezels de stoelgang vergemakkelijken door de ontlasting zowel te verzachten als stevigheid te geven. En ook heel belangrijk: vezels zijn tevens voeding voor de goede darmbacteriën. Een studie wees uit dat het drie weken lang toevoegen van 200 gram kikkererwten (of een bepaald stofje uit kikkererwten, raffinose) per dag aan het dieet de groei van gunstige bacteriën – zoals Bifidobacteriën – bevorderde terwijl de groei van schadelijke bacteriën werd geremd.

4. Lage glycemische index – kan dus bijdragen aan gezond bloedsuikerniveau
Hummus heeft verschillende eigenschappen die kunnen bijdragen aan een stabiele bloedsuikerspiegel. Ten eerste bestaat hummus voornamelijk uit kikkererwten, die een lage glycemische index (GI) hebben. Voeding met een lage GI wordt langzaam verteerd en opgenomen, wat zorgt voor een langzamere en meer evenwichtige verhoging en verlaging van de bloedsuikerspiegel. Hummus is daarnaast ook een goede bron van oplosbare vezels en gezonde vetten.

5. Bevat ingrediënten die gezond zijn voor het hart

6. Bevordert gewichtsverlies en draagt bij aan behoud van een gezond gewicht

7. Goed voor mensen met intoleranties; het is van nature gluten-, noten- en zuivelvrij

8. Heel makkelijk in te passen in je eetpatroon
Je kunt hummus op ontzettend veel manieren gebruiken. Smeer het bijvoorbeeld lekker op je favoriete wrap, brood of  pannenkoek. Het is ook heel lekker als dip en gaat goed samen met knapperige groenten zoals bleekselderij, wortels, komkommers en paprika’s.

Hoewel hummus goed verkrijgbaar is in de supermarkt is het heel makkelijk zelf thuis te maken. Het hele proces duurt minder dan 10 minuten en je hebt alleen een blender of keukenmachine nodig.

Zo maak je hummus

Ingrediënten

  • 2 koppen kikkererwten uit glazen pot
  • 1/3 kop tahin
  • 1/4 kop citroensap
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • Een beetje zout

Werkwijze

Doe de ingrediënten in de blender en laat draaien totdat het een glad mengsel is.

Lekker op wraps, brood of als dip (voor bijvoorbeeld rauwe groente).

Conclusie
Alles bij elkaar genomen is hummus een supersimpele, gezonde en lekkere toevoeging aan je dieet, aldus aHealthylife.nl.