Staat quinoa ook bij u op het menu?

Staat quinoa ook bij u op het menu?
di, 13/02/2018 - 12:11
Door: jvklinken
0 reacties

Staat quinoa ook bij u weleens op het menu? Heel verstandig. Het is in korte  tijd heel populair geworden en terecht.  Quinoa is erg gezond en een prima vleesvervanger

Dat zegt het Vlaamse weblog Gezondheid en Wetenschap (G&W). Er is maar weinig dat genade kan vinden in de ogen van G&W maar quinoa kan de toets der kritiek doorstaan.

Quinoa is oorspronkelijk afkomstig van het Andesgebergte, waar het al eeuwenlang verbouwd wordt. Ondertussen wordt het ook geteeld in verschillende Europese landen waaronder Nederland en België, zeker nadat de Wereldgezondheidsorganisatie quinoa in 2013 onder de aandacht bracht. Het zaad voor onze omgeving is ontwikkeld door Wageningen University en wordt wel nederquinoa genoemd. Het is in korte tijd heel populair geworden en past in de Moermankeuken..

Quinoa (uitspraak is eigenlijk   kienwa maar ieder zegt kienoa) is een goede bron van eiwitten maar vooral opmerkelijk is de hoge eiwitkwaliteit. Het bevat alle essentiële aminozuren, waardoor het een volwaardige eiwitbron is.

Quinoa goede bron van antioxidanten

Daarnaast bevat quinoa veel vezels en verschillende vitamimen en mineralen. Vooral het gehalte magnesium, ijzer, zink en koper springt in het oog. Van de vitaminen zijn vooral vitamine B2 en E goed vertegenwoordigd. Ook is het een goede bron van antioxidanten.

Voor vegetariërs en veganisten, die moeten letten of ze wel voldoende eiwitten binnenkrijgen, is quinoa een goede vleesvervanger, net zoals peulvruchten. Dat het ook een goede bron is van ijzer, zink en koper, is mooi meegenomen. Quinoa verdient zeker een plaats in onze keuken, aldus G&W.

Beeld: nl.wikipedia.org