Stapeling in drinkwater onbekend risico

Stapeling in drinkwater onbekend risico
ma, 06/05/2019 - 17:04
Door: jvklinken
0 reacties

De inkt van het ene alarmerende bericht over drinkwater is nog maar net opgedroogd of het volgende bericht dient zich alweer aan. Opvallende aanbeveling: zelf filteren. 

Het bericht is afkomstig van Foodlog en is voortgevloeid uit de pen van journalist Huib Stam, die is gespecialiseerd in voeding. Hij reageert op het nieuws dat iedereen die zijn leven lang leidingwater drinkt in Californië, een hogere kans op kanker loopt. De Amerikaanse milieuorganisatie Environmental Working Group heeft  onderzoek gedaan waarin voor het eerst een poging werd ondernomenom het stapeleffect van verschillende gifstoffen vast te stellen.

In het water van 2.737 onderzochte Californische waterleidingbedrijven blijkt een mix van gifstoffen te zitten die samen meer dan 15.000 gevallen van kanker zou kunnen veroorzaken. 

Die conclusie trekt de Environmental Working Group (EWG) uit een nieuw onderzoek naar de kwaliteit van het drinkwater in Californië. De EWG is vooral bekend van de jaarlijkse rapportages over de Dirty Dozen en de Clean Fifteen
 

Gekeken naar alle verontreinigingen samen
De EWG gebruikte een nieuwe onderzoeksmethode en keek niet, zoals gebruikelijk is, naar afzonderlijke stoffen en hun mogelijke kankerverwekkendheid. In plaats daarvan keek de methode naar alle verontreinigingen samen en het opgetelde risico - het zogeheten "cumulatieve risico" van wat we in Nederland 'gifcocktails' zijn gaan noemen - dat daar uit voortvloeit. Die aanpak werd al wel gebruikt om de kwaliteit van de lucht te bepalen, zegt de EWG in een persbericht, maar nog niet voor drinkwater.
 

Het effect van een mix kan groter zijn
De EWG noemt zijn schatting van het aantal extra kankergevallen 'conservatief'. Het is goed mogelijk dat de verschillende gifstoffen elkaars werking versterken. Nu gelden er regels voor de maximale hoeveelheden die drinkwater van bepaalde stoffen mag bevatten. Het effect van een mix kan echter groter zijn dan de theoretische som van de afzonderlijke stoffen, zoals die nu nog berekend wordt. “Die komt niet overeen met de werkelijkheid. Overal in de Verenigde Staten zijn combinaties van meerdere giftige stoffen in drinkwater aangetroffen,” aldus een onderzoeker.
 

Effect chemische vervuiling onbekend
Arsenicum vormt de grootste bedreiging. Verder werd er in het water chroom-6 en het radioactieve uranium en radium aangetroffen, stuk voor stuk kankerverwekkende stoffen. Chroom-6 is in Nederland vooral bekend van de verf waar medewerkers van Defensie ziek van werden.
Welk effect chemische vervuiling van drinkwater heeft op bijvoorbeeld hormonale verstoringen en de ontwikkeling van de hersenen bij baby's, is volgens de EWG niet bekend en ook nog nooit goed onderzocht. 

In een artikel van CNN wordt de suggestie gedaan dat consumenten zelf thuis voorzieningen kunnen treffen, zoals filters, om het kraanwater te zuiveren.

Beeld: keukenkranen.net