Sterk verband tussen selenium en prostaatkanker

Sterk verband tussen selenium en prostaatkanker
ma, 27/05/2013 - 14:44
Door:
0 reacties

Een tekort aan selenium geeft een sterk verhoogd risico op gevorderde prostaatkanker. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Maastricht. Gelukkig is ook het omgekeerde waar: een hogere seleniumwaarde verlaagt juist het risico op gevorderde prostaatkanker.
De seleniumwaarde werd gemeten in de teennagels. Mannen met de hoogste teennagel-seleniumwaarde hadden maar liefst meer dan 60 procent minder risico in vergelijking met mannen met de laagste selenium.
De resultaten van het onderzoek werden door de Nederlandse promovendus Milan Geybels bekend gemaakt op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Association for Cancer Research (AACR).
Het seleniumonderzoek maakt onderdeel uit van de grote Nederlandse cohortstudie naar het verband tussen voeding en kanker. Het omvat 58.279 mannen, die bij de start van de studie in september 1986 een leeftijd hadden van 55-69 jaar. Deze mannen werden al die tijd gevolgd. Na een follow-up van 17 jaar bleken er 898 patiënten met gevorderde prostaatkanker te zijn die in de analyse konden worden betrokken.

Slechtere prognose

Volgens Geybels hebben eerdere studies naar het verband tussen selenium en prostaatkanker wisselende resultaten opgeleverd. “Onze studie is interessant omdat we specifiek mannen met gevorderde prostaatkanker onderzocht hebben, een type prostaatkanker met een slechtere prognose dat daarom klinisch relevant is“, aldus Geybels. “Een ander belangrijk verschil is dat eerder onderzoek meestal verricht werd onder mannen met matige tot hoge seleniumwaarden. De seleniumwaarden van de mannen uit de Nederlandse cohortstudie variëren van laag tot matig. Dat is belangrijk omdat verwacht wordt dat juist een lage seleniumwaarde samenhangt met een hoger risico op prostaatkanker.“
Geybels en zijn collega’s kozen als biomarker teennagelselenium omdat het een weergave is van een langdurige blootstelling aan selenium. Selenium in het bloed is weer beter voor het bestuderen van recente seleniumblootstelling. Om selenium daadwerkelijk te kunnen toepassen ter voorkoming van prostaatkanker is volgens de universiteit meer onderzoek nodig, vooral in populaties met lage seleniumwaarden.
Selenium is een zogenaamd sporenelement dat we normaal gesproken via onze voeding binnenkrijgen. Het zit onder andere in tarwe mits de grond waarop de tarwe groeit, rijk is aan selenium.