Stevia maar dan zonder bijsmaak

Stevia maar dan zonder bijsmaak
vr, 10/08/2018 - 13:22
Door: jvklinken
0 reacties

Avansya. Zo heet de nieuwe zoetstof die chemieconcern DSM heeft ontwikkeld. Het gaat om stevia maar dan zonder dropachtige bijsmaak. Dat kan door stevia te laten fermenteren, ontdekten ze bij DSM.

Grote frisdrankconcerns werken al met stevia maar mondjesmaat. De traditionele zoete smaak wordt bereikt door deels suiker toe te voegen. En dat is niet wat de kritische consument wil. Die gaat voor suikervrij.

DSM komt daarin tegemoet. Het beheerst de kunst om steviamoleculen te maken met behulp van fermentatie. Deze stevia heeft geen bijsmaak. Het grote voordeel is bovendien dat er minder land, minder water en geen arbeid door plukkers voor nodig zijn. Door stevia in een ketel te laten gisten, kan het land worden gebruikt voor de teelt van andere gewassen.

Twee zeer grote softdrinkfabrikanten in de Verenigde Staten testen de nieuwe smaakstof momenteel op smaak en kleur. Ook zijn er aanvragen ingediend bij de diverse registratieautoriteiten, onder wie de Europese autoriteit Voedselveiligheid. 

De wereld van suiker in voedingsmiddelen is een miljardenmarkt. Het zou DSM wat waard zijn om de nieuwe zoetstof snel naar die markt te brengen, eerder althans dan de verwachte introductie rond 2020. 

Beeld: aa-drink-com