Stress jaagt metastasen aan

Stress jaagt metastasen aan
do, 14/03/2019 - 20:57
Door: jvklinken
0 reacties

Alleen zij die de diagnose (borst)kanker kregen, weten wat het is om te leven met de gedachte dat de ziekte terug kan keren. MMV heeft voor hen waardevolle adviezen. Een ervan is het vermijden van stress.

Dat is niet zomaar een slag in de lucht, zo wordt nu nog eens onderstreept door onderzoekers in Bazel. Zij ontdekten hoe stresshormonen de ontwikkeling van metastasen bij borstkanker bevorderen. In het tijdschrift Nature benadrukken ze het belang van stressmanagement bij patiënten. Anders gezegd: zij moeten leren omgaan met stress.

Tumorcellen diversifiëren (vallen in soorten uiteen) en worden steeds moeilijker te bestrijden. Het team van Mohamed Bentires-Alj, aan de Universiteit van Bazel en het Universitair Ziekenhuis Bazel, concentreerde zich op "drievoudig negatieve" borstkanker, resistent tegen standaardtherapieën.

Bij muizen vond het Bazelse team dat metastasen meer glucocorticoïde (GR)-receptoren produceren dan de primaire tumor. Deze GR-receptoren binden aan stresshormonen zoals cortisol.

Muizen met metastasen hadden hogere concentraties stresshormonen. De studie toont aan dat deze hoge niveaus de GR-receptoren activeren, wat de kolonisatie en heterogeniteit van kankercellen verbetert, waardoor de levensduur wordt verkort.

De studie laat zien dat bepaalde stoffen van stresshormonen die worden gebruikt om de bijwerkingen van chemotherapie te verminderen, ook de effectiviteit van de chemo kunnen verminderen.

Beeld: es.wikipedia.org