Subsidie voor supplement tegen prostaatkanker

Subsidie voor supplement tegen prostaatkanker
vr, 21/08/2015 - 09:57
Door: jvklinken
0 reacties

De Ontwikkelingsmaatschappij Flevoland steekt 10.000 euro in wetenschappelijk onderzoek naar de werkzaamheid van een voedingssupplement tegen protstaatkanker.

PSA

Het gaat om het voedingssupplement Prostaprev dat op de markt wordt gebracht door het bedrijf Holisan in Lelystad. De fabrikant claimt dat Prostaprev de PSA-waarde bij mannen minder snel laat stijgen. Hoe hoger de PSA-waarde hoe groter de kans op prostaatkanker. 

De 10.000 euro die Holisan binnen heeft gehaald, wordt gebruikt voor de productie van Prostaprev. Vervolgens zal de werkzaamheid door wetenschappers nader worden onderzocht.

Kleinschalig

Dat het voedingssupplement een zekere werkzaamheid heeft, bleek eerder tijdens een kleinschalig onderzoek onder 49 mannen. Het vervolgonderzoek moet uitwijzen of de claim overeind blijft.
De Ontwikkelingsmaatschappij Flevoland steunt Holisan in de hoop dat het nieuwe onderzoek aantoont dat Prostaprev werkt. Mocht dat het geval zijn, dan levert dat banen op in Lelystad waar het supplement wordt geproduceerd. 

Hoogleraar

Het supplement is ontwikkeld door emeritus hoogleraar urologie Fritz Schröder. De wetenschappelijk onderbouwde receptuur lag jarenlang te verstoffen bij grote bedrijven, die er niets mee deden. Gaston Remmers van patiëntenorganisatie Inspire2Live verbond de wens van prostaatkankerpatiënten naar plantaardige middelen die de ontwikkeling van de tumor remmen met de kennis van Schröder.

Oosters dieet

In de jaren ’80 onderzocht Fritz Schröder het enorme verschil in sterfte aan prostaatkanker in Europa en Azië. “In Europa was de sterfte wel 10 tot 13 keer hoger”, vertelt Schröder. “Dat intrigeerde mij. Mijn onderzoeksgroep heeft toen gekeken naar verschillen in eetpatroon en voedingsstoffen tussen Japan en Nederland. Het verschil in sterfte kon namelijk niet verklaard worden uit bijvoorbeeld de behandelmethodes, want die verschillen niet zo sterk. Onze conclusie was dat het Westerse dieet niet zozeer kankerverwekkend is, maar dat het Oosterse dieet beschermende bestanddelen bevat.”

Uit het onderzoek naar de verschillen tussen de twee diëten kwam een lijst met onderdelen die de basis vormen van het supplement. Dat zijn voornamelijk een aantal antioxidanten. Hyperoxidatie van het prostaatweefsel (massaal zuurstoftoevoer) is namelijk een van de oorzaken van prostaatkanker. 

Beeld: en.wikipedia.org