Supermarkt mag geen hamburger meer verkopen

Supermarkt mag geen hamburger meer verkopen
wo, 27/03/2019 - 12:24
Door: jvklinken
0 reacties

Rotterdam maakt werk van een gezonde leefstijl. Het kondigt aan dat supermarkten geen hamburgers en ander ongezond voedsel meer mogen verkopen.

Zo wil de gemeente de strijd aanbinden met overgewicht. Ze werkt aan een Rotterdams Preventieakkoord. Het aantal fastfoodaanbieders zoals McDonald wordt aan banden gelegd. Ook voorziet het nieuwe beleid  in een verantwoorder aanbod in supermarkten, meldt de Telegraaf.

Afschuw over komst nieuwe Burger King

De gemeente laat dat weten in haar antwoord op schriftelijke vragen van Leefbaar Rotterdam-raadslid Michel van Elck. Hij trok aan de bel nadat gezondheidswethouder Sven de Langen zijn afschuw had uitgesproken over de komst van nieuwe vestigingen van Burger King in de Maasstad.

Het zou in strijd zijn met het beleid om Rotterdammers fitter te krijgen. Op dat punt zijn er grote zorgen. De gemeente steekt jaarlijks tien miljoen euro in een  fit-programma maar veel zoden aan de dijk zet dat tot nu toe niet. Het aantal Rotterdammers met overgewicht wil niet fors dalen.

Reclames voor ongezonde producten al in de ban

„Voor Rotterdam als geheel daalt het overgewicht niet en wordt eerder een toename verwacht. Om meer effect te bereiken, is een veelvoud van deze inzet nodig of moeten andere maatregelen worden genomen. Die worden nu in het kader van het Rotterdams preventieakkoord geïnventariseerd”, stelt het college.

Daarbij wordt zeker gekeken naar de hamburger en andere ongezonde producten die vrij verkrijgbaar zijn in elke willekeurige winkel. „Een gezonder aanbod, ook in supermarkten, wordt het beleid. In het kader van het Rotterdams Preventieakkoord zetten we in op samenwerking met supermarktketens.”

Reclames voor ongezonde producten gaan al in de ban in de Maasstad. Door een gezonder aanbod te regelen moeten Rotterdammers worden verleid eerder een verantwoorde snack te pakken. „Op plekken waar Rotterdammers dagelijks komen moet een gezonde keuze beschikbaar, aantrekkelijk en voor de hand liggend zijn. Een omgeving die stimuleert tot gezond gedrag heeft meer impact.”

Beeld: nl.wikipedia.org