Supermarkt zwaar onder vuur en terecht

Supermarkt zwaar onder vuur en terecht
di, 06/06/2017 - 13:12
Door: jvklinken
0 reacties

Loethe Olthuis is niet de eerste de beste. Ze is medewerker van de Volkskrant en schreef tien boeken, onder andere over koken. Het elfde gaat over de supermarkt. 

Wie tien jaar geleden beweerde dat het gros van de levensmiddelen in supermarkten diende te worden gewantrouwd, was niet goed snik. Suiker was goed voor je, van (halfvolle) melk werd je sterk en een maaltijd zonder vlees, dat was niks. Alleen met vet moest je uitkijken. Daarvan kreeg je het aan je rikketik.

Grootste misleiding

Met name dankzij kritische tv-programma’s begint het besef te groeien dat het aanbod in de supermarkt weleens minder gezond zou kunnen zijn dan de gemiddelde consument altijd dacht. Terecht, vindt Loethe Olthuis. In haar nieuwe boek doet ze uit de doeken wat er allemaal mis is met die duizenden producten die ons in de supermarktschappen toelachen.

RTL interviewde haar. Ze noemt de zuiveldrankjes  voor kinderen "de grootse misleiding in de supermarkt. Het wordt verkocht met ronkende teksten als 'met toegevoegd calcium en vitamines'", zegt Loethe. "Maar er zit gewoon heel veel suiker in." 

Vitaminewater is net zoiets

"Vitaminewater is net zoiets. Dat is gewoon water met wat suiker of zoetstoffen. Het is helemaal niet gezond, alleen maar duur. Water met een smaakje kan je ook gewoon zelf maken met een schijfje citroen of wat munt in kraanwater te doen. Lekkerder en veel goedkoper. Bovendien krijg je vitamines heel eenvoudig binnen uit andere dingen.”

Wie in de supermarkt etiketten leest, loopt nog steeds de kans te worden uitgelachen. Niets van aantrekken, zegt Loethe.  Ik weet dat het veel werk is, maar het is echt van belang. Het is eigenlijk ook simpel. Het ingrediënt dat het eerste vermeld staat, is het ingrediënt dat het meest in het product zit. Als dat bijvoorbeeld suiker is, weet je dat het niet gezond is."

Voorgesneden groente juist goed

Over suiker geproken: "In vruchtensappen zit heel veel suiker. Vanzelfsprekend in snoep. Maar ook in het zogenaamde gezonde snoep. In de repen met gedroogd fruit, die je steeds vaker ziet, zit heel veel suiker. Als daar dadels in zitten, dan kan het wel voor 60 tot 70 procent uit suiker bestaan."

Groente is natuurlijk heel goed. Het maakt volgens Loethe niet uit of het is voorgesneden. "Voorgesneden groente is juist goed. Dat zorgt ervoor dat je veel verschillende soorten groenten binnenkrijgt, er weinig verspilling is omdat je weinig restproducten moet weggooien en omdat het in een beschermde atmosfeer is verpakt, bederft het niet zo snel."

Niet volgestopt met antibiotica

Viseters zijn geneigd te denken dat je vis vooral in de viswinkel of op de markt moet kopen. Ze zien over het hoofd dat vis in de supermarkt een keurmerk heeft. “Daaraan zie je dat het geen overbeviste soort is en dat het fatsoenlijk is gekweekt en bijvoorbeeld niet helemaal is volgestopt met antibiotica.”

Over keurmerken gesproken: het ene is het andere niet. Je hebt volgens  Loethe elf keurmerken die 100 procent betrouwbaar zijn. Kijk hier welke keurmerken in orde zijn en wat bedrijfslogo's zijn. Een bedrijfslogo is alleen maar reclame en zegt verder niets.

 

Vlees is omstreden, niet alleen in het moermandieet. Nog dubieuzer zijn vleeswaren. Wie ze toch wil eten, kan het beste biologische vleeswaren nemen. Daar mogen minder toevoegingen in zitten. Je kunt in de lijst van ingrediënten duidelijk het verschil zien. Als alternatieven voor vleeswaren noemt Loethe onder andere spreads zoals humus en tapenade, kaas, ei en rauwkost. En vegavleeswaren.

'Brood is hartstikkegezond' 

Soms hebben producten ten onrechte een slechte naam. Loethe noemt brood als voorbeeld. Veel misverstanden zijkn toe te schrijven aan het boek “Broodbuik” van een Amerikaanse cardioloog. “Regelrechte onzin”, noemt Loethe dat. “Het is schandelijk dat mensen zo het verkeerde been worden gezet door pseudowetenschappelijke boekjes waar veel geld mee wordt verdiend. Brood is hartstikke gezond. Het zorgt voor het binnenkrijgen van vezels, vitamine B en E en ijzer. En het toegevoegde jodium voorkomt exotische ziektes, zoals kroep."

Een ander misverstand zou zijn dat speltbrood niet gezonder is dan gewoon tarwebrood. Spelt is gewoon een graansoort net als tarwe, aldus Loethe, die kennelijk niet heeft meegekregen dat tarwe sterk is doorveredeld.

Naar aanleiding van “Zin en onzin in de supermarkt” door Loethe Olthuis.

Beeld: hln.be

Nog geen lid van MMV? WIE NU LID WORDT, KRIJGT €9,95 KORTING OP HET MMV-KOOKBOEK SNEL & GEZOND. Ook ontvangt u als lid 10 keer per jaar ons magazine Uitzicht. Meld u hier aan! Het kookboek bestellen kan hier.

WILT U OP DE HOOGTE BLIJVEN VAN NIEUWE ONTWIKKELINGEN OP HET GEBIED VAN voeding en gezondheid, MELD U DAN AAN VOOR ONZE GRATIS NIEUWSBRIEF.