Tafelsuiker met vleugje ketjap

Tafelsuiker met vleugje ketjap
wo, 04/07/2018 - 13:52
Door: jvklinken
0 reacties

Woksaus met zeven klontjes suiker. Het is uit het leven gegrepen. De Consumentenbond voerde steekproeven uit.

Nog even en er zit toegevoegde suiker in de honing. Niets is de voedingsindustrie te dol. Wel verschilt de een sterk van de ander. Stopt de ene producent zeven klontjes in zijn teriyajki woksaus, een ander houdt het bij 1,5.
De Consumentenbond ziet daarom ruimte voor een minder liberaal suikergebruik en vindt dat de overheid de regie moet nemen om snel nieuwe recepturen te ontwikkelen. 

 

Enorme verschillen tussen levensmiddelen
 

De Consumentenbond stelde een fictief dagmenu samen van supermarktproducten die op het oog gezond lijken en vergeleek telkens de gebruikte hoeveelheid suiker in vergelijkbare producten. De verschillen waren enorm.

  • Een beker Wienermelange van Aldi bevat 10,5 gram suiker, 2,5 keer zoveel als een soortgelijk product van Jumbo.
  • In een granenreep van Ravensbergen zit 7 gram suiker, terwijl in een vergelijkbare Bolletjereep maar 2 gram suiker zit.
  • De Fairtrade Woksaus Teriyaki bleek de kroon te spannen met 28 gram suiker per portie, ruim vier keer zoveel als in de Go-Tan Original Teriyaki saus.

Conimex van Unilever kan er ook wat van. De zoete ketjap Black bestaat voor drie kwart uit suiker. Het etiket zou dus moeten luiden: Extra zoete tafelsuiker met een vleugje ketjap.

Beeld: wiki.ubc.ca