Tienduizenden partikels plastic in je lijf

Tienduizenden partikels plastic in je lijf
vr, 07/06/2019 - 09:47
Door: jvklinken
0 reacties

Fijnstof, uitlaatgassen, uitstoot van fabrieken. Wat we allemaal aan verontreiniging binnen krijgen, is huiveringwekkend. Daar komen nu ook nog plastic partikels bij.

 De gemiddelde Noord-Amerikaan krijgt elk jaar maar liefst tienduizenden partikels plastic binnen. Dat blijkt uit een nieuwe Canadese studie. Wat dat met de gezondheid van Noord-Amerikanen doet, is nog onduidelijk.

Wie water uit plastic flessen drinkt, krijgt nog eens tot 90.000 deeltjes per jaar extra binnen

Microplastics zijn alle stukjes plastic die kleiner zijn dan 5 millimeter. Vaak zijn ze met het blote oog niet zichtbaar. Ze zijn meestal afkomstig uit slijtage van grotere stukken plastic, zoals waterflessen, verpakking of synthetische stoffen in kledij.

Wetenschappers van de Universiteit van Victoria analyseerden 26 eerdere studies en combineerden die met eigen data over de hoeveelheid microplastics in vis, schaaldieren, suiker, zout, alcohol, water en lucht.

Door die gegevens te combineren met het gemiddeld dieet van de Amerikaan, konden de wetenschappers inschatten dat mensen gemiddeld 70.000 tot 121.000 partikels per jaar binnenkrijgen. Het precieze aantal hangt af van geslacht en leeftijd. Wie water uit plastic flessen drinkt, krijgt daar nog eens tot 90.000 deeltjes per jaar bij.

Slakken in een plastic pot zijn veel vruchtbaarder

De partikels komen het lichaam binnen via voeding of drank, maar ook via de lucht die we inademen, zegt Kieran Cox, bioloog en hoofdauteur van de studie in het tijdschrift Environmental Science & Technology.

"De menselijke afhankelijkheid van plastic voor verpakkingen van vlees, fruit en groenten is een groeiend probleem", zegt Cox. "Ons onderzoek toont aan dat microplastics gevonden worden in de meeste - zo niet alle - producten die bedoeld zijn voor menselijke consumptie."

Naar de gevolgen van onze blootstelling aan plastic voor onze gezondheid moet nog veel onderzoek worden gedaan. Dat plastic invloed heeft op onze hormoonhuishouding, is zo goed als zeker. Een belangrijke aanwijzing hiervoor is dat slakken in een plastic pot veel vruchtbaarder zijn dan wanneer die van glas is.

Beeld: businessinsider.nl