Tik voor voedingsindustrie

Tik voor voedingsindustrie
vr, 16/02/2018 - 11:43
Door: jvklinken
0 reacties

Volgens een groot Frans onderzoek is er een duidelijk verband tussen industriële voeding en kanker, met name borstkanker.

Het is hopeloos ingewikkeld om zo’n verband waterdicht aan te tonen maar een team van Franse onderzoekers ondernam een verdienstelijke poging. De resultaten werden gepubliceerd in de British Medical Journal.

Momenteel voltrekt zich een revolutie in het voedingslandschap, die van de industriële voedingsmiddelen. Die voedingsmiddelen kunnen nauwelijks meer worden vergeleken met de natuurlijke voedingsmiddelen waarop ze gebaseerd zijn. De fruitfragmenten bijvoorbeeld veel yoghurts zijn in de verste verte niet gelijk te stellen aan het verse spul. Nog zo’n berucht voorbeeld: de nepkaas op veel diepvriespizza's. Net echte kaas van melk en stremsel, maar het heeft daar meestal niets mee te maken.

Verontrustend is dat het aandeel industrieel voedsel steeds meer toeneemt. In Groot-Brittannië zou dat al iets meer dan de helft van de voedingsproducten bedragen.

Gezonde stoffen weggefilterd tijdens raffinage

De industriële voedingsmiddelen hebben een aantal kwaliteiten die ze (uiteraard) zeer aantrekkelijk maken voor de hedendaagse consument. Ze vereisen slechts een minimale bereiding, zijn vrij lang te bewaren en zijn erg smakelijk.

Gezond kan je ze echter moeilijk noemen, waarschuwt het Vlaamse blad Knack.. Ze zijn meestal zeer energierijk, met veel snelle suikers, ongezonde vetten en zout, en tegelijk zeer arm aan kwalitatieve voedingsstoffen zoals vezels, micronutriënten en bioactieve plantaardige stoffen, die zijn weggefilterd tijdens de raffinage en andere productieprocessen.

Ook worden stoffen toegevoegd om cosmetische redenen of om een beter mondgevoel op te wekken. Alles onder het motto dat "de consument dit wil", iets wat zeer de vraag is omdat de consument doelbewust slecht geïnformeerd wordt.

‘Op grootmoeders wijze’

De boodschappen waarmee deze producten aan de man/vrouw/kind gebracht worden, zijn vaak ook zeer misleidend. Met slogans als "op grootmoeders wijze", "met vers fruit", "extra vitaminen", met "natuurlijke producten" trachten ze het onderscheid met de verse, natuurlijke producten bewust uit te vlakken.

Industriële voedingsmiddelen leveren zeer mooie winsten op. Ze worden immers gemaakt met goedkope stoffen die in grote massa's geproduceerd worden. Intussen krijgt de boer of kweker nauwelijks geld voor zijn verse waar.

Komen we bij de vraag of industriële voedingsmiddelen bijdragen tot kanker. De Franse onderzoekers zien een verband, iets meer dan tien procent stijging in het risico op kanker voor elke tien procent stijging in de consumptie van industriële voedingsmiddelen. Dat is niet niks, maar het gaat hier om een eerste onderzoek in zijn soort. Een keihard bewijs is het nog niet, al praten we uiteraard wel over een veeg  teken  en een gevoelige tik voor de voedingsindustrie.

Beeld: quora.com