Toch strafzaak ook al kan kleine Sofie weer praten

Toch strafzaak ook al kan kleine Sofie weer praten
ma, 25/03/2019 - 17:35
Door: jvklinken
0 reacties

De kleine Sofie Voncken uit het Vlaamse Maasmechelen lijdt aan een zware vorm van epilepsie. Gemiddeld had ze 50 aanvallen per dag. Sinds ze cannabis gebruikt, is dat aantal 0. Bovendien kan ze nu ook weer praten.

Het is een van verhalen over de medicinale werking van cannabis oftewel wiet die even wonderbaarlijk als overtuigend zijn. Al eerder werd wetenschappelijk bewezen dat cannabis (wiet) een reeks van aandoeningen te lijf kan gaan. Daaronder is epilepsie bij kinderen.

Man die cannabis leverde voor de rechter

Dat maakt de casus van Sofie Vonckem dan ook niet heel bijzonder. Wel dat Louis, de man die de cannabis leverde, aanstaande donderdag bij de rechtbank in Antwerpen op het matje moet komen. Hij wordt verdacht van het illegaal kweken, brouwen én verkopen van cannabis en cannabisolie. “Maar dankzij hém kan Sofie vandaag praten”, reageren haar ouders in de Belgische krant Het Laatste Nieuws.

“Die zone in haar hersenen was zwaar beschadigd door de aanvallen. Maar deze olie haalt het beste in haar naar boven. Voorheen bleek al dat Sofie was uitbehandeld in het UZ Leuven, dus gingen we op zoek naar alternatieven. De eerste resultaten bij de cannabisolie uit Nederland waren positief, maar eerder van korte duur. Nadien leerden we Louis kennen, en zijn olie had het meest accurate effect op Sofie.”

Nooit een cent betaald

Voor het gezin was het een harde klap toen Louis vorig jaar plots werd opgepakt. Gelukkig had hij een voorraad gemaakt waarmee Sofie ongeveer een jaar mee toe kan. Dat jar is bijna om. Net als in ons land is het bereiden van cannabis in België verboden.  "Maar énkel met dat middel kan Sofie functioneren. Haar ‘tetter’ staat niet meer stil, en voorheen kwam er geen woord uit haar,” zeggen haar ouders.

Een delegatie van vijftig personen zal de zitting van de rechtbank bijwonen, allen gekleed in een shirt met opdruk ‘We Are Sofie’. De verdachte riskeert een zware geldboete, en mogelijk zal de rechter opleggen zijn activiteiten voor altijd stop te zetten. "Maar dan staan weer maar eens zoveel patiënten in de kou. En voor alle duidelijkheid: wij hebben nooit iets moeten betalen, dus er is geen sprake van een illegale handel waar mensen zich op verrijken,” zeggen Sofies ouders. 

Deze zaak is ook van belang voor kankerpatiënten. Bewezen is dat cannabis bijwerkingen van behandelingen tegengaat en so wie so pijn bestrijdt. Ook zijn er gevallen bekend waarbij de ziekte voor korte of langere tijd wegbleef.

Klik hier voor zoekresultaten van deze website. 

Beeld: dewereldmorgen.be